Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Πλαστικό τσουνάμι: το σχέδιό μας



Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Όλοι έχουμε δει τις φρικτές φωτογραφίες: φάλαινες με στομάχια γεμάτα μπουκάλια και σακούλες, νησιά από σκουπίδια έκτασης χιλιομέτρων, χελώνες που πνίγονται παγιδευμένες.

Η μάστιγα είναι παγκόσμια και, αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό απ' ό,τι ψάρια στις θάλασσές μας μέχρι το 2050!

Όμως μια καταπληκτική νέα μελέτη μόλις αποκάλυψε ότι το 90% του πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα προέρχεται από μόνο 10 ποτάμια της Αφρικής και της Ασίας. Αν καθαρίσουμε αυτά τα ποτάμια, μπορούμε κυριολεκτικά να σώσουμε τις θάλασσές μας!

Γι’ αυτό, αντί να περιμένουμε από τους άλλους, αβαζίτες και αβαζίτισσες σε συνεργασία με ειδικούς φτιάξαμε ένα σχέδιο δράσης. Αν έστω 50.000 από εμάς στηρίξουμε σήμερα με ένα μικρό ποσό:

  • Θα στείλουμε ειδικούς στις πόλεις που βρίσκονται στις όχθες των ποταμών, για να σχεδιάσουν προγράμματα καθαρισμού
  • Θα ξεκινήσουμε μαζικές εκστρατείες στις περιοχές των ρυπογόνων ποταμών
  • Θα πιέσουμε πλούσιες χώρες να χρηματοδοτήσουν το «Πρόγραμμα των 10 Ποταμών»
Οι ειδικοί του ΟΗΕ λένε ότι το κίνημά μας είναι το κατάλληλο για να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο. Στήριξε τώρα με όσα μπορείς, για να βάλουμε φρένο στο πλαστικό τσουνάμι που σκοτώνει τον πλανήτη μας:

Είμαστε εθισμένοι στο πλαστικό. Χρησιμοποιούμε 1,4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πλαστικά μπουκάλια. Κάθε. Μέρα. Ελάχιστα από αυτά ανακυκλώνονται, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν στο περιβάλλον μας, όπου χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν!

Οι 10 επίμαχοι ποταμοί βρίσκονται σε χώρες όπως η Καμπότζη, το Λάος και η Ινδία, οι οποίες ζητούν βοήθεια. Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι 10 κόμβοι πλαστικού στερούνται τεχνογνωσίας, βούλησης και πόρων. Το Avaaz όμως έχει μέλη σε όλες τις χώρες και ένα μοναδικό ιστορικό μαζικών εκστρατειών. Και είμαστε ήδη σε επαφή με τους κορυφαίους ειδικούς στο πλαστικό που είναι έτοιμοι να πιάσουν δουλειά. Μπορούμε να το καταφέρουμε!

Τα πλαστικά σκουπίδια στραγγαλίζουν τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας. Αλλά αν συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα σήμερα, μπορούμε να γίνουμε το παγκόσμιο κίνημα που θα δώσει το φιλί της ζωής στις θάλασσές μας. Στήριξε σήμερα:

Είναι λογικό να αισθανόμαστε απελπισία μπροστά στο πλαστικό τσουνάμι. Τώρα όμως γνωρίζουμε από πού κυρίως προέρχεται, αλλά και ποια είναι η λύση. Αν εμείς δε θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, ίσως να μην το κάνει κανείς. Ας γίνουμε το κίνημα που χρειάζεται ο πλανήτης μας.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Bert, Alice, Allison, Nataliya, Marigona, Camille, Martyna, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...