Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Κυβερνητικοί τριγμοί στις ΗΠΑ για τις ρωσικές κυρώσεις

Μια από τα ίδια ή εμπορικός πόλεμος; Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναδεικνύουν κλίμα αποξένωσης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ. Αν και λαλίστατος στο twitter, ο αμερικανός πρόεδρος τήρησε στάση σιωπής.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας οδηγούνται σε νέα φάσης αβεβαιότητας μετά τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα. Στον νόμο, τον οποίο επικύρωσε χθες και ο αμερικανός πρόεδρος, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στην εσωτερική αμερικανική πολιτική και τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά και διενέξεις με το Ιραν και τη Β. Κορέα. Θίγονται ακόμη και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αλλά και
η γερμανική οικονομία λόγω δοσοληψιών με τη Ρωσία στον τομέα ενέργειας.
Εκκωφαντικά σιωπηλόςο πρόεδρος
Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις από τη Μόσχα ήταν μάλλον ήπιες. «Τίποτα το νεώτερο» ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα σκληρά λόγια ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που κατέχει δευτερεύοντα ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Κηρύχθηκε ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος κατά της Ρωσίας» έγραψε στο facebook, «αλλά η Μόσχα θα συνεχίσει ήρεμα την ανάπτυξη της οικονομίας της». Αλλά και ο Τραμπ παρέμεινε ανεξήγητα σιωπηλός. Δεν έγραψε τίποτα στο twitter για την εξαγγελία Πούτιν δραστικής μείωσης του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στη χώρα του. Τον νόμο υπέγραψε το ίδιο σιωπηλά, χωρίς παρουσία καμερών, δεν υπήρχε ούτε ως εξαγγελία στην εβδομαδιαία ενημερωτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αντ΄αυτού βγήκε στη δημοσιότητα οργίλη κυβερνητική ανακοίνωση με τον Τραμπ να υποστηρίζει ότι ο νόμος περιέχει σοβαρά λάθη και ότι περιορίζει τη διαπραγματευτική δύναμή του. Στη συνέχεια επικρίνει το κοινοβούλιο ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, υπενθυμίζοντας ότι οι «δημιουργοί του Συντάγματος έθεσαν την εξωτερική πολιτική στα χέρια του προέδρου». Είναι πρόδηλο ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποστασιοποιήθηκε από τις κυρώσεις προσεγγίζοντας περισσότερο τη ρωσική οπτική γωνία, ότι όχι ο πρόεδρος αλλά το Κογκρέσο είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση. «Το αμερικανικό κατεστημένο κορόιδεψε τον Τραμπ» έγραψε ο Μεντβέντεφ.
Ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων;
Οι κυρώσεις έδειξαν μια υποβόσκουσα αποξένωση ανάμεσα στον Τραμπ και το κόμμα του. Οι Ρεπουμπλικανοί, που παραδοσιακά τηρούν σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, χάνουν τελευταία την υπομονή τους με τον πρόεδρό τους και έστειλαν τους περασμένους μήνες αντικρουόμενα μηνύματα σε σχέση με τη Ρωσία. Πότε ότι θέλουν να εξετάσουν χαλάρωση των κυρώσεων, πότε ότι θέλουν να τις αυστηροποιήσουν. Επεσήμαναν ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε πολλές φορές στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα. Ο χειρισμός του συγκεκριμένου νόμου δείχνει ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή εντός της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ρεπουμπλικανός παλαιάς σχολής, εμφανίστηκε προεδρικότερος του προέδρου. Όπου πήγαινε, τόνιζε συνεχώς ότι θεωρεί τη Μόσχα ως τον μεγαλύτερο υποκινητή ταραχών. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε σε κάποια συνέντευξη τύπου ότι ούτε ο πρόεδρος αλλά ούτε και ο ίδιος είναι πολύ ευτυχείς με τις κυρώσεις, «γιατί δεν βοηθούν». Εναπόκειται τώρα στον Τίλερσον να παρουσιάσει στο Κρεμλίνο την άποψη Τραμπ. Το Σαββατοκύριακο θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Λαβρόφ. Το υπουργείο του διεμήνυσε στους αμερικανούς «εραστές των κυρώσεων να πάψουν να ζουν με την πλάνη ότι θέτουν τη Ρωσία υπό πίεση». Επιδεικτικά χαλαρός εμφανίστηκε και ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής του μεγαλύτερου ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft. «Θα εργαστούμε έτσι ώστε οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις μας να περιοριστούν».
Dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/ar-AApoqeX?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...