Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυβερνητικοί τριγμοί στις ΗΠΑ για τις ρωσικές κυρώσεις

Μια από τα ίδια ή εμπορικός πόλεμος; Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναδεικνύουν κλίμα αποξένωσης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ. Αν και λαλίστατος στο twitter, ο αμερικανός πρόεδρος τήρησε στάση σιωπής.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας οδηγούνται σε νέα φάσης αβεβαιότητας μετά τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα. Στον νόμο, τον οποίο επικύρωσε χθες και ο αμερικανός πρόεδρος, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στην εσωτερική αμερικανική πολιτική και τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά και διενέξεις με το Ιραν και τη Β. Κορέα. Θίγονται ακόμη και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αλλά και
η γερμανική οικονομία λόγω δοσοληψιών με τη Ρωσία στον τομέα ενέργειας.
Εκκωφαντικά σιωπηλόςο πρόεδρος
Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις από τη Μόσχα ήταν μάλλον ήπιες. «Τίποτα το νεώτερο» ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα σκληρά λόγια ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που κατέχει δευτερεύοντα ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Κηρύχθηκε ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος κατά της Ρωσίας» έγραψε στο facebook, «αλλά η Μόσχα θα συνεχίσει ήρεμα την ανάπτυξη της οικονομίας της». Αλλά και ο Τραμπ παρέμεινε ανεξήγητα σιωπηλός. Δεν έγραψε τίποτα στο twitter για την εξαγγελία Πούτιν δραστικής μείωσης του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στη χώρα του. Τον νόμο υπέγραψε το ίδιο σιωπηλά, χωρίς παρουσία καμερών, δεν υπήρχε ούτε ως εξαγγελία στην εβδομαδιαία ενημερωτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αντ΄αυτού βγήκε στη δημοσιότητα οργίλη κυβερνητική ανακοίνωση με τον Τραμπ να υποστηρίζει ότι ο νόμος περιέχει σοβαρά λάθη και ότι περιορίζει τη διαπραγματευτική δύναμή του. Στη συνέχεια επικρίνει το κοινοβούλιο ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, υπενθυμίζοντας ότι οι «δημιουργοί του Συντάγματος έθεσαν την εξωτερική πολιτική στα χέρια του προέδρου». Είναι πρόδηλο ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποστασιοποιήθηκε από τις κυρώσεις προσεγγίζοντας περισσότερο τη ρωσική οπτική γωνία, ότι όχι ο πρόεδρος αλλά το Κογκρέσο είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση. «Το αμερικανικό κατεστημένο κορόιδεψε τον Τραμπ» έγραψε ο Μεντβέντεφ.
Ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων;
Οι κυρώσεις έδειξαν μια υποβόσκουσα αποξένωση ανάμεσα στον Τραμπ και το κόμμα του. Οι Ρεπουμπλικανοί, που παραδοσιακά τηρούν σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, χάνουν τελευταία την υπομονή τους με τον πρόεδρό τους και έστειλαν τους περασμένους μήνες αντικρουόμενα μηνύματα σε σχέση με τη Ρωσία. Πότε ότι θέλουν να εξετάσουν χαλάρωση των κυρώσεων, πότε ότι θέλουν να τις αυστηροποιήσουν. Επεσήμαναν ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε πολλές φορές στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα. Ο χειρισμός του συγκεκριμένου νόμου δείχνει ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή εντός της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ρεπουμπλικανός παλαιάς σχολής, εμφανίστηκε προεδρικότερος του προέδρου. Όπου πήγαινε, τόνιζε συνεχώς ότι θεωρεί τη Μόσχα ως τον μεγαλύτερο υποκινητή ταραχών. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε σε κάποια συνέντευξη τύπου ότι ούτε ο πρόεδρος αλλά ούτε και ο ίδιος είναι πολύ ευτυχείς με τις κυρώσεις, «γιατί δεν βοηθούν». Εναπόκειται τώρα στον Τίλερσον να παρουσιάσει στο Κρεμλίνο την άποψη Τραμπ. Το Σαββατοκύριακο θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Λαβρόφ. Το υπουργείο του διεμήνυσε στους αμερικανούς «εραστές των κυρώσεων να πάψουν να ζουν με την πλάνη ότι θέτουν τη Ρωσία υπό πίεση». Επιδεικτικά χαλαρός εμφανίστηκε και ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής του μεγαλύτερου ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft. «Θα εργαστούμε έτσι ώστε οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις μας να περιοριστούν».
Dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/ar-AApoqeX?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!