Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αποκρατικοποιήσεις πλιάτσικο

του Παύλου Δερμενάκη
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία με χαρακτηριστικό γνώρισμα όλοι οι «επενδυτές» να δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα τα ευτελή ποσά που συμφώνησαν για τις εξαγορές
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις κατ’ εντολή των δανειστών, απλά οι όροι γίνονται συνεχώς δυσμενέστεροι για το δημόσιο συμφέρον. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των μεγάλων ξεπουλημάτων δημόσιας περιουσίας η πληρωμή τους με δανεικά από το τραπεζικό σύστημα. Οι νέοι «επενδυτές» δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ούτε τα ευτελή ποσά που συμφώνησαν για να αποκτήσουν τη δημόσια περιουσία. Συμφωνούν μέσα από αυξημένα προνόμια να μεγιστοποιούν τα κέρδη
για να πληρώνουν τα δάνεια. Το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία συνεχίζεται – εντείνεται επί της εποχής της κυβέρνησης της «αριστεράς».
Φραπόρτ: μια ακόμα… παραχώρηση «εξοφλείται» με τραπεζικό δανεισμό
Μία ακόμα αποκρατικοποίηση-ιδιωτικοποίηση, «αλά Ελληνικά» (ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε καθεστώς αποικίας του περασμένου αιώνα), ολοκληρώνεται και τυπικά αυτές τις μέρες. Πρόκειται για το ξεπούλημα ενός ακόμα δημόσιου φιλέτου, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας.
Η μεθοδολογία εκποίησης είναι γνωστή και εφαρμοσμένη από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η διαφορά είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια οι όροι γίνονται όλο και χειρότεροι για το δημόσιο συμφέρον και κατ΄ επέκταση για το λαό. Εκτελεστής του τελευταίου συμβολαίου ξεπουλήματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ναι αυτοί που θα αναιρούσαν την παραχώρηση των αεροδρομίων από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όχι μόνο έκαναν «γαργάρα» όσα διακήρυτταν, αλλά πήγαν ακόμα παρακάτω παραχωρώντας «γη και ύδωρ» στη Φραπόρτ, τη δημόσια γερμανική εταιρεία που τα αγόρασε για 50 χρόνια. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε την πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης. Το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τους δανειστές δεν μπορεί να κατέχει ως περιουσιακό στοιχείο τα αεροδρόμια. Συνεπώς υποχρεώθηκε να τα «αποκρατικοποιήσει» πουλώντας τα σε μία δημόσια γερμανική επιχείρηση!!!
Η διαδικασία των πλιατσικολόγων-αγοραστών επίσης γνωστή. Κατ’ αρχήν συμφωνούν στο χαμηλότερο δυνατόν τίμημα εξασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά άμεσα και έμμεσα οφέλη. Έτσι, μέσω της αρχικής σύμβασης και των μετέπειτα εφαρμοστικών της συμβάσεων: α) εξασφαλίζονται όπου απαιτείται έναντι ακόμα και έμμεσων ανταγωνιστών β) μεταφέρουν στο Δημόσιο, δηλαδή στον λαό με αποικιακούς όρους μια σειρά δικές τους υποχρεώσεις, γ) διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος με δικά τους χρήματα, αλλά με δάνεια και από τράπεζες της «αποικίας», δ) εξασφαλίζουν, πριν ακόμα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους και τις υποτιθέμενες επενδύσεις τους, ότι το εμπορικό προϊόν που θα διαθέτουν προς πώληση θα πωλείται ακριβότερα, συγκριτικά με το παρελθόν, για να διασφαλίζουν αυξημένα – εγγυημένα κέρδη.
Σε εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας έχουμε μέχρι στιγμής για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα ακόλουθα υπέρ των «επενδυτών» κατακτητών του γερμανικού Δημοσίου.
Αυξήσεις τιμολογίων
Έχουν ήδη αυξηθεί οι χρεώσεις ανά επιβάτη κατά 1 € από 1/1/2107 και έχει κατοχυρωθεί νέα αύξηση από τα 13 ευρώ σήμερα στα 18,5 μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ, και κατόπιν ετήσια αναπροσαρμογή στο 90% του πληθωρισμού.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, χρησιμοποιώντας χώρους εντός των αεροδρομίων καλούνται από την Φραπόρτ να καταβάλλουν αυξήσεις ενοικίων, ακόμα και για μη στεγασμένους χώρους, που ξεκινούν από 400% και φτάνουν στα 1.000%!!!
Εξόφληση τιμήματος με δάνειο
Συνηθισμένη πλέον τακτική, όπως αναφέρεται παρακάτω, στα «παραδείγματα» ΟΠΑΠ και ακινήτων Εθνικής Τράπεζας. Έναντι άμεσου τιμήματος προς το Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ για τα 14 αεροδρόμια η εταιρεία πήρε δάνειο 1 δισ. από τράπεζες μεταξύ των οποίων και η Alpha που συμμετέχει με 400 εκατ. ευρώ. Ενώ η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται για 7η χρονιά για τους αποικιοκράτες υπάρχουν πάντοτε χρήματα σε αφθονία.
Υποχρεώσεις στις πλάτες του λαού
Μια σειρά υπηρεσίες θα προσφέρονται από το Δημόσιο είτε έναντι ευτελούς τιμήματος είτε δωρεάν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η απαλλαγή της Φραπόρτ από τα δημοτικά τέλη για τις σχετικές υπηρεσίες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα η Φραπόρτ θα χρησιμοποιεί, λόγω και των αυξημένων υποχρεώσεων σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπηρεσίες από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία έναντι χαμηλού τιμήματος. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χαμηλή αμοιβή αλλά, ιδιαίτερα στην πυρόσβεση, ο μικρός αριθμός προσωπικού, κύρια στα νησιά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να καίγονται περιοχές και να μην υπάρχει προσωπικό πυρόσβεσης αφού θα είναι δεσμευμένο στο αεροδρόμιο ενώ παράλληλα οι δανειστές απαγορεύουν τις προσλήψεις. Ήδη, έχουν ξεκινήσει μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε νησιά, που θα αποψιλωθούν πλήρως οι υπάρχουσες μονάδες πυρόσβεσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της Φραπόρτ.
Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος ο λαός θα επιδοτεί οικονομικά, μέσω της φορολογίας, και μέρος των υπηρεσιών πυρόσβεσης για λογαριασμό της Φραπόρτ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε για 540 εξειδικευμένους πυροσβέστες η Φραπόρτ θα καταβάλλει στο δημόσιο μόλις 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή την άμεση μισθοδοσία τους και μόνο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με αυτούς.
ΟΠΑΠ: εκποίηση με δανεικά  και αυξανόμενη προίκα
Ο ΟΠΑΠ, το 33% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο το 2013, πουλήθηκε στους Μελισσανίδη με όμιλο τσέχικων συμφερόντων, έναντι 622 εκατ. άμεσα μετρητά και 30 εκατ. σε 10 ετήσιες δόσεις!!! Η πληρωμή των μετρητών έγινε και με δανεισμό (έκδοση ομολόγων 4ετούς διάρκειας) ύψους 400 εκατ. ευρώ με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ και η εξυπηρέτηση των τόκων του δανείου με τα μερίσματα που εισέπραττε ο αγοραστής, καταβάλλοντας ετήσιους τόκους 40 εκατ. ευρώ.
Για τις 4 χρήσεις 2013-2016 τα μερίσματα που αντιστοιχούσαν στο 33% που μεταβίβασε το Δημόσιο ήταν 274 εκατ. ευρώ δηλαδή όχι μόνο πλήρωσε τους τόκους αλλά αποπλήρωσε και 114 εκατ. ευρώ από το δάνειο (28,5%). Τα μέσα ετήσια μερίσματα ήταν 68,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα σε αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους οι «κουλοχέρηδες», κάτι που έγινε πρόσφατα αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως όλα τα αιτήματα των «επενδυτών» καρατομώντας τη διοίκηση της «ανεξάρτητης» αρχής για τα τυχερά παιγνίδια.
Έναντι λοιπόν των συνεχώς αυξανόμενων μερισμάτων, πέρα από τα λοιπά οικονομικά οφέλη (τεράστια ρευστότητα σε μία οικονομία με κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας), οι επενδυτές από το 2017 και μετά θα αποδίδουν τις λοιπές δόσεις στο Δημόσιο πληρώνοντας για αυτές μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% από τα μερίσματα που θα εισπράττουν.
Αν αυτό δεν είναι «εγγυημένη κλοπή» δημοσίου χρήματος τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους.
Εθνική Τράπεζα: «αξιοποίηση» ακινήτων με δανεισμό και εγγυημένες ενοικιάσεις
Η Εθνική τράπεζα ξεπούλησε όλη την τεράστια ακίνητη περιουσία της σε πολύ χαμηλή αξία χορηγώντας δάνειο στον αγοραστή και εξασφαλίζοντας την ενοικίαση των ακινήτων από την ίδια.
Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία ακίνητης περιουσίας, η ΠΑΝΓΑΙΑ, θυγατρική της Εθνικής έως το 2013 με 241, τότε, ακίνητα «φιλέτα» συνολικής αξίας 1 δισ. το 2013 πουλήθηκε σε ποσοστό 66% σε ένα ισραηλινών συμφερόντων fund. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αρχές 2014. Τίμημα πώλησης τα 653 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 421 εκατ. (τα 2/3) ήταν δάνειο της Εθνικής προς τον αγοραστή με προνομιακό επιτόκιο 2,7%. Την ίδια περίοδο η Εθνική έδινε επιχειρηματικά δάνεια στο 6% και είχε η ίδια δανειστεί (Απρίλιος 2014) με κόστος 4,5%. Παράλληλα δεσμεύθηκε για τη μακροχρόνια μίσθωση η ίδια των ακινήτων με υψηλό ενοίκιο, 70 εκατ. ετησίως και έτσι αποπληρώνεται ο δανεισμός. Δηλαδή ο αγοραστής με μόλις 163 εκατ. ευρώ δικά του μετρητά «έβαλε στο χέρι» μια περιουσία 1 δισ. ευρώ και με εξασφαλισμένα εισοδήματα ουσιαστικά στο διηνεκές.
Και μια μικρή λεπτομέρεια που «λέει» πολλά. Το ξεπούλημα της ΠΑΝΓΑΙΑ δεν έγινε με δημόσιο διαγωνισμό, όπως συνηθίζεται τουλάχιστον για τα προσχήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά με απ’ ευθείας διαπραγμάτευση!!!
ΔΕΗ: η επόμενη στη σειρά για ξεπούλημα
Στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας οι δανειστές περνούν στον «σκληρό πυρήνα» της υπόθεσης, την ίδια τη ΔΕΗ. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ μπαίνει, μετά από απαίτηση των δανειστών, ως ένα από τα κύρια θέματα στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση του 3ου μνημονίου. Οι δανειστές επιβάλλουν ως προαπαιτούμενο την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στην πώληση του 40% της παραγωγής μέσω λιγνιτικών μονάδων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Αν δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον τότε η εκποίηση θα προχωρήσει σε υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου.
Επί της ουσίας, επενδύσεις δεκαετιών της ΔΕΗ, με χρήματα του λαού, οδηγούνται στα χέρια των ιδιωτών με αμφισβητούμενες, αδιαφανείς διαδικασίες και ευτελή τιμήματα, όπως είναι η συνολική πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων στην εποχή της αποικιοκρατίας των μνημονίων.
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειώσει αντιδράσεις, για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ακόμα και στο εσωτερικό της «ξαναζεσταίνει» παλιότερα θέματα όπως τη συνταγματική αναθεώρηση, που δεν κοστίζει τίποτα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, και την πάταξη της διαφθοράς με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου σε προανακριτική επιτροπή. Επί της ουσίας χάνει σε ένα ακόμα θέμα το οποίο θεωρούσε ότι μπορούσε να διαχειριστεί χωρίς μεγάλα προβλήματα. Και εδώ πλέον έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα και εσωτερικά, καθώς κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και ο κομματικός και συνδικαλιστικός μηχανισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους. Να θυμηθούμε ότι ένα από τα τελευταία χαρτιά αντίστασης του ΣΥΡΙΖΑ στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το καλοκαίρι του 2014, ήταν το θέμα της ΔΕΗ. Μάλιστα σε αυτό επικεφαλής είχε τεθεί ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας με ομιλίες και περιοδείες. Επίσης στην εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στα λόγια τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Βέβαια ήδη τον είχε υποσκάψει με το σχετικό περιεχόμενο του 3ου μνημονίου. Στη συνέχεια δε με την 1η αξιολόγηση προχώρησε σε ακόμα πιο αρνητικές συμφωνίες, όπως ήταν επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη η ρήτρα για την εφαρμογή «εναλλακτικών δομικών μέτρων», δηλαδή πωλήσεις παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ στην περίπτωση της αποτυχίας του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη κομματικά στελέχη όπως η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Ζβίγγου έχουν κρατήσει αποστάσεις «ασφαλείας» από το θέμα των πωλήσεων μονάδων. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ως πρώην υπουργός Ενέργειας, έχει κηρύξει ένα «ιδιότυπο αντάρτικο» αποποιούμενος των ευθυνών του, για το πως και με δική του ευθύνη έφτασαν τα πράγματα στο σημερινό ξεπούλημα. Εκφράζει την αντίθεσή του στην άμεση πώληση των μονάδων και μιλά για στημένο διαγωνισμό από τους δανειστές για να πουληθούν οι μονάδες όσο-όσο, όταν «σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018. Είναι σαν να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά».
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/04/06/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf/#more-87648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...