Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Προανήγγειλε μόνιμες μειώσεις φόρων ο Μητσοτάκης το… εκλογικό 2027 – Ποιους αφορά

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις μόνιμες μειώσεις φόρων. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ΑΑΔΕ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση των φόρων με ορίζοντα το 2027, έτος κατά το οποίο προσδιορίζει ο Κ. Μητσοτάκης τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ένα από τα σενάρια που κερδίζουν έδαφος είναι η μείωση του δεύτερου συντελεστή φορολογίας στην κλίμακα. Αυτό διότι ο πρώτος συντελεστής είναι στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια αυξάνεται απότομα στο 22% για ποσά μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ. Γίνεται λοιπόν συζήτηση για την καθιέρωση ενός ενδιάμεσου συντελεστή, π.χ. για εισοδήματα από 10.000 έως 15.000 ευρώ, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από τον σημερινό, κοντά στο 15% για παράδειγμα.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι αυτή τη σύνδεση έκανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «είμαστε σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή».

Όπως αναφέρουν στελέχη από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση τις επιπλέον εισπράξεις που θα προκύψουν από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Το πακέτο φοροελαφρύνσεων θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2027.
https://www.topontiki.gr/2024/10/30/proaningile-monimes-miosis-foron-o-k-mitsotakis-to-eklogiko-2027-pia-ine-ta-epikratestera-senaria/





«Καθώς μειώνεται η φοροδιαφυγή, περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες, τα έσοδα του κράτους θα αυξάνονται, επιτρέποντάς μας να συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, που είναι η πρόθεσή μας μέχρι το 2027», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την εγκαινίαση του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ στον Ταύρο.

Υπογράμμισε τη σημασία των νέων τεχνολογικών εργαλείων, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, που θα επιτρέψουν στοχευμένους ελέγχους, βοηθώντας στον εντοπισμό στοιχείων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.


Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένονται να φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, αποτελώντας τη βάση για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων. Επιπλέον, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν, μετά από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, την αξιοποίηση αυτών των πρόσθετων εσόδων για μειώσεις φόρων.
Νέες μειώσεις φόρων

Αν και η εισπρακτική απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα κρίνει το εύρος των παρεμβάσεων στο φορολογικό τοπίο, οι προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:


• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Σχεδιάζεται νέα μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2027. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να κερδίζουν συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 6 μονάδες.
• Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης: Προβλέπεται μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον. Σκοπός είναι η εξάλειψη των αδικιών που προκαλούν υψηλότερους φόρους για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Αυτή η αλλαγή θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό εισοδημάτων και περιουσιακής κατάστασης, καθώς και με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και υποκαταστήματα έως το 2027. Το τέλος αυτό θα καταργηθεί από το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
• Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος: Αναμένονται μειώσεις στη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Αυτή τη στιγμή, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ έως 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
• Μείωση ΦΠΑ: Προβλέπεται μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Στον αρχικό σχεδιασμό αναφέρεται η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...