Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση παραδομένη στην ακρίβεια

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο ταλανίζει χρόνια τώρα τα νοικοκυριά… Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά «παραδοθεί» επιμένοντας στα περί ελέγχων στην αγορά και μιλώντας για αύξηση εισοδήματος, παρότι τις όποιες αυξήσεις τις… τρώει ο πληθωρισμός.

Οι τιμές στα βασικά αγαθά συνεχίζουν να αυξάνονται, οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα, τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακόμα και για οικογένειες με δύο μισθωτούς, με το στεγαστικό να τείνει να απασχολεί όσο και το ράλι στις τιμές των τροφίμων και βασικών αγαθών.

Μάλιστα, λόγω της μεγάλης αναντιστοιχίας του ύψους των μισθών και του κόστους ζωής, οι πολίτες ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι έχουμε γίνει… Ευρώπη στις τιμές των προϊόντων, αλλά όχι και στο ύψος των μισθών, αφού δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ορισμένα προϊόντα πωλούνται στην Ελλάδα πιο ακριβά σε σχέση με όλη την Ευρώπη.

Για παράδειγμα, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, στη χώρα μας τα τυποποιημένα προϊόντα πωλούνται έως 10% ακριβότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Και σαν να μην φθάνει αυτό κάθε μέρα οι καταναλωτές έρχονται μπροστά σε νέα νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά της διατροφής λέγοντας το ψωμί ψωμάκι, αφού πλέον ανοδική πορεία έχει πάρει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 1 ευρώ.

Την ίδια ώρα καπέλο έως και 10 ευρώ το κιλό έχουν φορέσει στα ράφια των ψυγείων των σούπερ μάρκετ τα κρεατικά και τα πουλερικά! Παράλληλα και η τιμή της φέτας έχει τρέξει μεταξύ 12 και 14 ευρώ το κιλό, κάτι που προκαλεί εύλογες απορίες καταναλωτών και παραγωγών.


Παράγωγα της ζάχαρης, της σοκολάτας και ο καφές θα ανέβουν, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει αυτή η ανοδική πορεία. Ο καφές αυτόν τον μήνα θα παραμείνει στάσιμος στις νέες του τιμές, οι οποίες έχουν αυξηθεί από 10% έως 30%.

Ακόμη όμως και τα ψώνια στη λαϊκή αγορά είναι πλέον απαγορευτικά αφού μόνο τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις που φτάνουν σχεδόν το 50% στα οπωροκηπευτικά. Οι πατάτεςΝευροκοπίου έχουν φτάσει το 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ πριν από μόλις έναν μήνα η τιμή ήταν στο ένα ευρώ.


Εξίσου μεγάλη η αύξηση και στα πορτοκάλια, ύψους 20%. Στις ντομάτεςΚορινθίας η αύξηση αγγίζει τα 29 λεπτά, καθώς από 1,70 ευρώ το κιλό η τιμή πήρε την… ανιούσα κι έφτασε στα 1,99 ευρώ. Ακόμη και σε προϊόντα όπως το σπανάκι και τα κολοκύθια η τιμή διαμορφώνεται στα 3,99 ευρώ το κιλό.
https://www.topontiki.gr/2024/10/06/kivernisi-paradomeni-stin-akrivia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...