Όπως διαφαίνεται, οι διαφωνίες, οι διαφορετικές ερμηνείες, οι εντάσεις και γενικώς οι «εχθροπραξίες», μεταξύ των δύο στρατοπέδων αναμένεται να συνεχιστούν.
Παρά το ότι τα δύο στρατόπεδα λειτουργούν ως δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός, και δη εχθρικά μεταξύ τους, η «λύτρωση» δεν έρχεται, και η κατάσταση περιπλέκεται διαρκώς.
Η πλευρά της πλειοψηφίας διαμηνύει εν είδει τετελεσμένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον «κομμένος», ενώ ο πρώην πρόεδρος ήδη από την συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου παραπέμπει όλα τα θέματα στο συνέδριο. Τόσο το θέμα του αν ισχύει η «έκπτωσή» του μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΚΕ – ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι τις κάλπες παραμένει πρόεδρος de facto και de jure – όσο και το θέμα της υποψηφιότητάς του. Και προσδοκά ότι το συνέδριο θα ακυρώσει – ως ανώτατο όργανο – όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αντίδρασή του για την απόφαση της ΚΕ λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με ανάρτηση της γνωστής αφίσας με το μότο «Είμαι εδώ» (με κόκκινο φόντο αυτή τη φορά και όχι μωβ) συμπληρωμένη με το μήνυμα «η φωνή μας είναι το συνέδριο».
Από την πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι μετά και την παρέλευση της προθεσμίας για τις υποψηφιότητες στις 24 Οκτωβρίου, θα είναι και επίσημα κομμένος και δεν μπορεί να φτάσει στο συνέδριο, το οποίο θα έχει μοναδικό θέμα την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς τις κάλπες.
Η απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη, ήρθε ως απάντηση στην κλιμάκωση των κινήσεών του την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα στελέχη της πλειοψηφίας εξέλαβαν ως άκρως επιθετική κίνηση απέναντι στο κόμμα την αποστολή εξώδικου με κατηγορίες για διαρροή του πόθεν έσχες και απειλές για Εισαγγελέα. Κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπέγραφε ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας ότι αμφισβητεί τις αποφάσεις των οργάνων ως προς την έκπτωσή του μετά τη πρόταση μομφής στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αν και η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, δεν περιείχε κάποια υπόδειξη για τον τρόπο αντίδρασης στο εξώδικο, ήταν ωστόσο βέβαιο ότι το θέμα αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη θα τεθεί στη συνεδρίαση μέσω της «ελεύθερης συζήτησης». Το σενάριο πρόκρισης της διαγραφής του Στ. Κασσελάκη ήταν εξ αρχής αδύναμο, εξ ου και η πρόταση του Θύμιου Γεωργόπουλου για παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας τελικώς αποσύρθηκε. Την κατάθεση πρότασης για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη ανέλαβε ο Γιάννης Μουζάλας, η οποία και ψηφίστηκε με 138 – 140 υπέρ ενώ 12 μέλη δεν την στήριξαν (σημειώνεται ότι επίσημη καταμέτρηση δεν έγινε), μεταξύ αυτών και 6μέλη της ομάδας Πολάκη.
Ο Παύλος Πολάκης, βρίσκεται κάπου ανάμεσα μεταξύ των δύο στρατοπέδων και επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις καταγγέλλοντας σχέδια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και από τις δύο πλευρές. Εν τούτοις στη χθεσινή συνεδρίαση αν και ο ίδιος ήταν «απών» όπως είχε προαναγγείλει, ως παρόντες διαπιστεύθηκαν τα στελέχη της ομάδας του, διασφαλίζοντας στην πλειοψηφία την πολυπόθητη απαρτία για να ξεκινήσει η συνεδρίαση, κάτι που προφανώς του προσάπτουν οι «κασσελακικοί».
Πρωτοφανής ένταση, εντός κι εκτός
Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια της πλειοψηφίας να επιτευχθεί η απαρτία – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση 2,5 ωρών – κόντρα στις προσπάθειες της άλλης πλευράς να την ακυρώσει ή να την αμφισβητήσει. Οι κασσελακικοί, οι οποίοι προσήλθαν στο χώρο χωρίς να δέχονται να διαπιστευθούν ως παρόντες για να λάβουν κάρτα μέλους ΚΕ, κατήγγειλαν την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, φερ’ειπείν ότι δίνουν κάρτα σε άσχετα πρόσωπα, ή ότι ψευδώς επιχείρησαν να προσμετρήσουν στους παρόντες στελέχη της Κασσελακικής πλευράς που ήταν εκεί μόνο για να καταγγείλουν τη διαδικασία και όχι για να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση. Τον τόνο στις καταγγελίες αυτές έδωσαν η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Θάνος Μωραϊτης, αλλά και το στέλεχος της Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Μπεχράκης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «διοικητικό αποκλεισμό προέδρου» σε δηλώσεις της στις κάμερες ενώ στη συνέχεια μπήκε στη συνεδρίαση για να λάβει το λόγο και να καταγγείλει από βήματος τη συνεδρίαση και της διαδικασίας. Η Όλγα Γεροβασίλη την προκάλεσε να λάβει την κάρτα της αν θέλει να γραφτεί ομιλήτρια και να μιλήσει με αποτέλεσμα νέα ένταση χωρίς η Γραμματέας της ΚΟ να αποφεύγει τελικά τη διαπίστευσή της ως παρούσα. Στην δική της ομιλία η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως είναι «μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα».
Οι εντάσεις εντός και κυρίως εκτός της αίθουσας ήταν συνεχείς και αμείωτες με συγκεντρωμένους υπερ της πλευράς Κασσελάκη, (είτε υποστηρικτές είτε μέλη ΚΕ που δεν παρέλαβαν τις κάρτες τους) να επιτίθενται σε μέλη της ΚΕ που μετείχαν στην συνεδρίαση καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», «σταλινικές» μεθόδους της «γραφειοκρατίας» κ.ο.κ.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι υποστηρικτές Κασσελάκη που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του ξενοδοχείο «υποδέχτηκαν» την απόφαση φωνάζοντας οργισμένοι συνθήματα κατά της πλειοψηφίας.
https://www.topontiki.gr/2024/10/13/siriza-rantevou-sto-sinedrio-dini-o-kasselakis-gia-tin-akirosi-tou-apoklismou-tou-stis-24-oktovriou-oristika-kommenos-lei-i-pliopsifia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου