Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με κυριότερη την καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού «ψαλιδίσματος» της τιμής των ακινήτων, όπως αναφέρει η Κομισιόν στη νέα έκθεση εποπτείας. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει, επίσης, ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας προχωρούν κανονικά ως το τέλος του έτους και γλιτώνουν μόνο οι ευάλωτοι δανειολήπτες.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση εποπτείας, οι πλειστηριασμοί έχουν αρχίσει και πάλι από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη διακοπή λόγω κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει στον Οκτώβριο σημαντικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τους
πλειστηριασμούς.Η σημαντικότερη από αυτές τις αλλαγές θα είναι η διαμόρφωση νέου μηχανισμού προσδιορισμού της τιμής ελάχιστης τιμής εκποίησης των ακινήτων. Ειδικότερα, θα διασφαλιστεί, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ότι η τιμή εκκίνησης παρέχεται από πιστοποιημένο εκτιμητή. Επιπλέον, εάν καταλήξει άγονη η αρχική διαδικασία ηλεκτρονικών προσφορών, η τιμή θα αρχίσει να «ψαλιδίζεται» αυτόματα κατά 20% σε καθένα από τους δύο επόμενους γύρους υποβολής προσφορών.
Ανάλογη διαδικασία αυτόματης μείωσης τιμής εφαρμοζόταν και στο παρελθόν, όταν οι πλειστηριασμοί γίνονταν με φυσική παρουσία στη διαδικασία και είχε προκαλέσει γνωστές σε όλους στρεβλώσεις, καθώς ο κύκλος των ενδιαφερόμενων ήταν μικρός και κατά κανόνα σταθερός και υπήρχαν παράτυπες συμφωνίες αποχής από τον πρώτο κύκλο υποβολής προσφορών, ώστε να «ψαλιδίζεται» η τιμή του ακινήτου. Θεωρητικά, η «ανοικτή» ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει ότι τέτοιες πρακτικές των «κορακιών» του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.
Η αυτόματη μείωση τιμής εξυπηρετεί, πάντως, πρωτίστως τις τράπεζες, καθώς σε μεγάλο ποσοστό ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από αγοραστές και, για να μην καταλήξουν άγονοι, οι ίδιες οι τράπεζες αγόραζαν τα ακίνητα που έβγαζαν στο ηλεκτρονικό «σφυρί». Με τη νέα ρύθμιση, οι τράπεζες θα μπορούν να αποκτούν τα ακίνητα σε τιμές σημαντικά «κουρεμένες».
Το πρόβλημα στους δανειολήπτες
Το πρόβλημα περνά στους δανειολήπτες, καθώς κινδυνεύουν να πωλούνται τα ακίνητά τους σε τιμές που δεν θα επιτρέπουν την κάλυψη του χρέους τους, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ακίνητα και να παραμένουν με σημαντικές οφειλές στην τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά την ασάφεια που είχε δημιουργηθεί σχετικά με το αν θα προχωρήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ως το τέλος του έτους, η έκθεση της Κομισιόν καθιστά σαφές ότι δεν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας ως το τέλος του χρόνου και ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου.
Η Κομισιόν τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την πρόθεση να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μόνο για όσους κατατάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων, δηλαδή έχουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να λαμβάνουν το στεγαστικό επίδομα. Ακόμη και για αυτούς, όμως, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι τράπεζες, η διαδικασία εξαίρεσης δεν θα είναι αυτόματη, αλλά θα πρέπει να την ζητούν οι δανειολήπτες, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.
Σε ανακοίνωσή του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη πως διακόπηκαν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι αυτοί συνεχίζονται.
«Ή ο πρωθυπουργός λέει ψέματα απευθυνόμενος σε πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις λέγοντας ότι “δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020” ή το τραπεζικό σύστημα ακολουθεί το δικό του δρόμο κόντρα στην Κυβέρνηση και τους πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αλ. Φλαμπουράρης.
https://www.msn.com/el-gr/news/other/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf-%c2%ab%cf%88%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b9%c2%bb-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%bb%ce%b9%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%ce%ac%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9/ar-BB19nI03?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου