Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη - Μακρόν απέναντι στην Τουρκία

Νέος διπλωματικός πυρετός για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που ξεκίνησε σήμερα στην Κορσική.

Στην Κορσική βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία, το ζήτημα της Τουρκίας αλλά και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη MED7 ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Βασικό θέμα της διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, ήταν η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ' αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.



Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικες πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρωνουν.



Heureux de retrouver @kmitsotakis pour le sommet Med7 que la France accueille à Ajaccio. Nos échanges sur le partenariat stratégique entre la Grèce et la France ont été fructueux. Je lui ai fait part de notre pleine solidarité suite à l’incendie de Moria. pic.twitter.com/oN04M7asXY— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 10, 2020

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».



Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε ότι οι κυρώσεις κατα της Τουρκίας είναι στο τραπέζι. Επίσης, διατυπωθηκε η ισχυρή στήριξη της ΕΕ για την κατάσταση στη Μόρια και το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, διαμηνύει ότι αν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιβάλλουν ουσιαστικές κυρώσεις.

Παράλληλα η Αθήνα κατήγγειλε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την πρωτοφανή επιθετική-αντισυμμαχική στάση της Τουρκίας στην Μεσόγειο εναντίον κράτους-μέλους, ενώ τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τουρκία δεν είναι εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια “ πιο ενιαία και ξεκάθαρη” φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, “ δεν είναι πλέον εταίρος” στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

“ Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της”, τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “ επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία”.

“ Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης” απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. “ Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

“ Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή”, κατήγγειλε ο Μακρόν.

Η Τουρκία από την πλευρά της κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
http://www.topontiki.gr/article/404802/koino-metopo-mitsotaki-makron-apenanti-stin-toyrkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...