Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν βρίσκω κανένα λόγο για περικοπές μισθών και συντάξεων

 «Δεν βρίσκω κανένα λόγο για περικοπές μισθών και συντάξεων και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή εις βάρος των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους», επισημαίνει η Όλγα Κεφαλογιάννη, με μια συνέντευξη στο iEidiseis.gr, που αναμένεται να συζητηθεί.

Η βουλευτής Α' Αθηνών και πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι προτιμά να μιλάει για «κοινωνική ευθύνη» στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ για τον τουρισμό αναφέρει πως «τα γεγονότα δεν δικαιολογούσαν καμία αισιοδοξία και δυστυχώς επαληθεύτηκαν». «Η πανδημία σάρωσε τον πολιτισμό. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον χώρο αυτόν που έχουν

να εργαστούν από τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους να τους στηρίξουμε ολοκληρωμένα. Υπήρξαν γραφειοκρατικά προβλήματα, χάσαμε την συναισθηματική επαφή, την εμπιστοσύνη. Πρέπει να τα ξαναβρούμε. Να εμπιστευτούμε τους Έλληνες καλλιτέχνες. Να τους δώσουμε ευκαιρίες», επισημαίνει ερωτώμενη για τα προβλήματα στον πολιτισμό, ενώ για τις ελληνοτουρκικό διάλογο κάνει λόγο για «καθαρές κουβέντες»: «Η Ελλάδα έχει ένα θέμα προς συζήτηση με τη Τουρκία. Αυτή είναι η εθνική γραμμή και πάνω σε αυτήν έχουν κινηθεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τίποτε άλλο».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, τέλος, ασκεί κριτική για τον «Μεγάλο Περίπατο» και προτείνει στον Κώστα Μπακογιάννη, στο επόμενο μεγάλο βήμα που θα κάνει στην πρωτεύουσα, «οι Βουλευτές της πόλης να συμμετέχουν με τον Δήμο Αθηναίων σε μια ουσιαστική διαβούλευση για το μέλλον της πρωτεύουσας».

«Έχουμε και λόγο και θέσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα», τονίζει με νόημα.

-Θα αποφύγουμε τελικά ένα νέο λοκ ντάουν; Είναι ευθύνη μόνο κάθε πολίτη κάτι τέτοιο;

Κανείς δεν θέλει ένα νέο λοκ ντάουν κ. Σκουρή και θα ήταν ευχής έργο να το αποφύγουμε πάση θυσία. Γιατί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι λοκ ντάουν σημαίνει οικονομική άπνοια, χιλιάδες άνεργοι, νέα τραύματα στην ελληνική οικονομία. Άρα θα πρέπει να κάνουμε το πάν για να το αποφύγουμε. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει διαρκώς και μετά εμείς οι πολίτες με την ωριμότητα που πρέπει να δείξουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Ξέρετε, εγώ προτιμώ να μιλάω για κοινωνική ευθύνη. Μια ευθύνη που μας βαρύνει όλους ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Είναι συλλογική η προσπάθεια που κάνουμε. Αν παίρνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

-Οι αρχικές διαβεβαιώσεις, πάντως, των αρμοδίων ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε σχήμα V τη νέα χρονιά, δείχνουν να μην ισχύουν. Σας ανησυχεί η κατάσταση στην οικονομία;

Κάθε λογικό άνθρωπο τον ανησυχεί μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης, που φέρνει τόσο μεγάλη παγκόσμια ύφεση. Χρειάζεται λοιπόν να πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Χωρίς υπεραισιόδοξες προβλέψεις, αλλά ούτε με το μυαλό στην καταστροφή όπως συστηματικά κάνει η αντιπολίτευση. Προέχει να κλείσουμε τις πληγές που δημιουργούνται σήμερα, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και να σχεδιάζουμε κάθε φορά την επόμενη φάση. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

-Ο κορωνοϊός κυρία Κεφαλογιάννη μπορεί να είναι το όχημα για ανατροπές επί τω χείρω στις εργασιακές σχέσεις ή σε περικοπές μισθών και συντάξεων;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όσο μεγάλη και αν είναι η ύφεση, το 2020 δεν είναι 2010. Άλλες οι συνθήκες, άλλα τα αίτια της κρίσης. Άλλη φυσικά και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ευτυχώς λειτουργεί με διαφορετική λογική. Σε αυτό το πλαίσιο δεν βρίσκω κανένα λόγο για περικοπές μισθών και συντάξεων και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή εις βάρος των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους. Πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Οφείλουμε να τους προστατέψουμε.

-Τη νέα χρονιά στον τουρισμό πώς την εκτιμάτε; Τι πρέπει να γίνει για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται;

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν αναμενόμενα πολύ δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό. Τα γεγονότα δεν δικαιολογούσαν καμία αισιοδοξία και δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Η πρόκληση σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι διπλή. Από τη μία να προετοιμαστούμε σωστά για την επόμενη χρονιά, χωρίς υπερφιλόδοξους στόχους, αλλά με ρεαλισμό και επίγνωση των δυσκολιών. Από την άλλη, να αντιληφθούμε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον παγκόσμιο τουρισμό και να προσαρμοστούμε σε αυτές. Έχουμε την ευκαιρία να βγούμε καλύτεροι και σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών μας από αυτή την κρίση.

-Ένα καλοκαίρι σχεδόν «βουβό», με ελάχιστες παραστάσεις. Δεν σας πιάνει η ψυχή σας; Οι καλλιτέχνες σχεδόν ξεσηκώνονται, πολλοί αντιμετωπίζουν και ζήτημα επιβίωσης. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφετε. Ένα σχεδόν βουβό καλοκαίρι, με τους καλλιτέχνες και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον σύγχρονο πολιτισμό να βρίσκονται σε διαρκή πίεση. Είναι αλήθεια ότι η μουσική, το θέατρο, ο χορός και γενικότερα οι τέχνες έχουν πληγεί από την αρχή της πανδημίας με τον σκληρότερο τρόπο. Διότι στο κέντρο τους έχουν την ανθρώπινη επαφή, την παρουσία, την ανάγκη για επικοινωνία.

Άλλωστε κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, η τέχνη δε είναι για τους λίγους. Οι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι κ. Σκουρή και χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας όπως όλοι. Η πανδημία σάρωσε τον πολιτισμό. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον χώρο αυτόν που έχουν να εργαστούν από τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους να τους στηρίξουμε ολοκληρωμένα. Υπήρξαν γραφειοκρατικά προβλήματα, χάσαμε την συναισθηματική επαφή, την εμπιστοσύνη. Πρέπει να τα ξαναβρούμε. Να εμπιστευτούμε τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Να τους δώσουμε ευκαιρίες. Δεν γίνεται εμβληματικοί δημόσιοι οργανισμοί, να μετακαλούν καλλιτέχνες από το εξωτερικό, ενώ σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί παραμένουν ανενεργοί. Χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση από όλους. Ας δούμε αυτήν την κρίση σαν μια ευκαιρία να ακούσουμε τους εκπροσώπους του σύγχρονου πολιτισμού και να θέσουμε υγιείς βάσεις για το μέλλον.

-Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά πώς τις κρίνετε; «Μια και μόνο διαφορά» με την Τουρκία ή «διαφορές»;

Καθαρές κουβέντες κ. Σκουρή. Η Ελλάδα έχει ένα θέμα προς συζήτηση με τη Τουρκία. Αυτή είναι η εθνική γραμμή και πάνω σε αυτήν έχουν κινηθεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τίποτε άλλο.

-Θα αντέξει η κυβέρνηση το διάλογο με την Τουρκία και τυχόν προσφυγή τη Χάγη ή υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ που θα το εμποδίσουν; Και για να μην κρυβόμαστε, αναφέρομαι στη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματός σας, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε τουλάχιστον εμείς οι δημοσιογράφοι…

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα, που δικαιώνει την ελληνική στάση. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού και αυτό έγινε τελικά.

Αντικείμενό τους θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκινάμε τώρα τις διερευνητικές επαφές από ένα πολύ καλό σημείο. Η διεθνής κοινότητα μας έχει αναγνωρίσει ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν βρίσκω λοιπόν λόγο μέσα σε αυτό το πλαίσιο ποιος μπορεί και για ποιόν λόγο να διαφωνήσει μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.

-Εσείς θα ψηφίσετε τις τρεις συμφωνίες για τη Βόρειο Μακεδονία; Και αν καταψηφιστεί από βουλευτές της πλειοψηφίας θα υπάρξει πρόβλημα συνοχής;

Κύριε Σκουρή η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με σκοπό να κλυδωνίσει το κομματικό σύστημα. Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια Συμφωνία με πολλά προβλήματα που είχαμε επισημάνει, και εγώ με αρθρογραφία και πολιτικές πρωτοβουλίες που είχα πάρει. Αυτό όμως που τόνιζα και τότε και το επαναλαμβάνω και σήμερα είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Η Χώρα ήταν και θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή, ειρηνευτική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρεκκλίσεις από τη γειτονική Χώρα. Έχει την υποχρέωση της καθοδήγησης, προς όφελος της καλής γειτονίας, της περιφερειακής συνεργασίας, της προόδου και της ανάπτυξης των λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέρει και να προασπίζεται και να διαφυλάττει το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Είστε Βουλευτής της Α΄ Αθηνών. Ποια είναι η γνώμη σας για τον «Μεγάλο Περίπατο». Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η Αθήνα τελικά;

Για να αλλάξει η Αθήνα κ. Σκουρή χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο που δεν θα στέκεται σε παρεμβάσεις μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και τις γειτονιές της, θα αντιμετωπίζει ολιστικά δηλαδή τα προβλήματα της. Υπάρχουν σημεία όπως για παράδειγμα η Ακαδημία Πλάτωνος, σπουδαίας σημασίας Αρχαιολογικός χώρος, που η ανάδειξη της θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής.

Ο «Μεγάλος Περίπατος» εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο λάθος για το κέντρο της Αθήνας που ευτυχώς διορθώνεται. Και είναι σημαντικό και ευχάριστο που τα σχέδια αλλάζουν.

Το ίδιο είχε συμβεί και με μια άλλη αποτυχημένη ιδέα, αυτή του rethink Athens που για καλή τύχη της Αθήνας δεν προχώρησε. Θα πρότεινα λοιπόν, στο επόμενο βήμα, οι Βουλευτές της πόλης να συμμετέχουν με τον Δήμο Αθηναίων σε μια ουσιαστική διαβούλευση για το μέλλον της πρωτεύουσας. Έχουμε και λόγο και θέσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.

http://www.topontiki.gr/article/407939/olga-kefalogianni-den-vrisko-kanena-logo-gia-perikopes-misthon-kai-syntaxeon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...