Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των επώδυνων συμβιβασμών με την Τουρκία, που στήνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, κάνοντας το μαύρο – άσπρο όσον αφορά τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών στην περιοχή, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay), που αποτελεί τη βάση για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν αποτελούν «δεσμευτικό νομικό έγγραφο»…
Η αναφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα έγινε με αφορμή τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης, τον οποίο αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος. Με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ κρατών.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (της Σύμβασης του Montego Bay). Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, όπως προβλέπονται από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές.


Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» που αποτυπώνει τα όρια των ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay

Η Άγκυρα απορρίπτει τον χάρτη αυτόν, κρίνοντας ότι τέτοιες οριοθετήσεις είναι άδικες, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως η εγγύτητα στις τουρκικές ακτές και το μέγεθος των νησιών με ξεχωριστή αναφορά στο Καστελόριζο το οποίο διαγράφει από τον χάρτη της.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αυτόν τον χάρτη ως δεσμευτικό νομικό έγγραφο.

Η αναφορά στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στον «Χάρτη της Σεβίλλης» έγινε με αφορμή ερώτημα που έθεσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2020/09/24/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9/#more-117347

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...