Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ζητά από τα νοσοκομεία να συνάψουν σύμβαση με συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο

«Την ώρα που η κυβέρνηση άφησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδει να παραδώσει πελατεία "με το αζημίωτο" σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στα νοσοκομεία της Αττικής μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για την προώθηση από την κυβέρνηση των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικούς ομίλους».

«Η υπόθεση» επισημαίνει το σχόλιο στη συνέχεια, «γίνεται ακόμη πιο σκανδαλώδης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνιστά στα νοσοκομεία να συνάψουν σύμβαση με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με το οποίο συνδέεται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό».

«Για άλλη μία φορά μέσα στην πανδημία αποδεικνύεται πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας. Όπως επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για άμεσο σχέδιο επίταξής του, όπως από την αρχή είχε προτείνει το ΚΚΕ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Το δημοσίευμα για την εντολή της 1η ΥΠΕ προς τα νοσοκομεία

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό της ρεπορτάζ, με τίτλο «κυβερνητικό "δωράκι" σε ιδιωτικό όμιλο», κάνει μάλιστα λόγο για εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για σύναψη σύμβασης με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, για τα τεστ της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Αττικής.

Η εφημερίδα δημοσιοποιεί το έγγραφο που αποκάλυψε η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Στο εν λόγω έγγραφο ο ΥΠΕάρχης ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με τον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Μετά από αυτό καταλάβαμε όλοι ποιος κερδίζει από την απουσία μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αντιδραστήρια» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.



«Το κλείσιμο του ΕΚΕΑ και άλλων δημόσιων μονάδων που διενεργούσαν εξετάσεις ήρθε από την κυβέρνηση προκειμένου να παραχωρήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα τον έλεγχο της διενέργειας εξετάσεων για τον κορονοϊό» τονίζει ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωπος των «ΜΕΤΑ Υγειονομικών», και προσθέτει:

«Η αποκάλυψή μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε μια σειρά νοσοκομεία τα τεστ διοχετεύονται εδώ και καιρό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού το κράτος έχει φροντίσει να μην έχει την επάρκεια προκειμένου να διενεργήσει τα απαραίτητα τεστ για την πανδημία». Η παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» απαιτεί από τη «διοίκηση της 1ης ΥΠΕ να εξηγήσει πώς δικαιολογεί την κοινοποίηση των στοιχείων μίας μόνο εταιρείας για τη σύναψη συμβάσεων με τα νοσοκομεία».

Για καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο κάνει λόγο ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθης.

«Είχα δύο επιλογές: ή να υλοποιήσω την εντολή άνωθεν ή να αναζητήσω μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών εργαστήρια. Προτίμησα να υλοποιήσω την εντολή, λόγω του ότι τα δείγματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Αττικής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας πως μόνο το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας συλλέγει 1.200 δείγματα ημερησίως αυτή την περίοδο και προσθέτει πως η Αττική καθημερινά μετράει περισσότερα από τα μισά τεστ της χώρας.
Διαψεύδει τον Πέτσα

Ο Παναγιώτης Στάθης παραδέχεται ακόμα, διαψεύδοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που επέμεναν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, πως «υπήρξε θέμα με το ΕΚΕΑ», ενώ αποκαλύπτει ότι «το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ενώ το Παστέρ από τη μία δεν έχει αντιδραστήρια και από την άλλη δεν έχει εξοφληθεί για τα τεστ προηγούμενων μηνών από τα νοσοκομεία»!





Ποιος είναι όμως ο όμιλος που επιλέγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, διαθέτει 23 διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και 54 στην υπόλοιπη χώρα. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι ποιος είναι επιστημονικά υπεύθυνος για την «εξέταση ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-COV-2»; Ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης!

«Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Μοριακοί Βιολόγοι) υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κύριου Μαγιορκίνη Γκίκα επιμελούνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» αντιγράφουμε από τον ιστότοπο.

«Διέκοψε τον Αύγουστο»

Η εν λόγω αναφορά εκθέτει την κυβέρνηση, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο στη χώρα για την επιτήρηση της πανδημίας, και τον κ. Μαγιορκίνη

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα. «Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό», εξήγησε.

Ο όμιλος θα πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ, μας λέει ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Τόσο είναι το κόστος κάθε τεστ και στο Παστέρ, ενώ το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ 13! «Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και με το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε ο Παναγιώτης Στάθης.

Πώς βρέθηκε η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για τον έλεγχο της πανδημίας έξι μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα και με όλη την εμπειρία που συσσωρευτεί; τον ρωτάμε. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιτελική και στρατηγική σκέψη, οργάνωση, κεντρικός σχεδιασμός» ξεκαθάρισε ο κ. Στάθης. «Ηταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχεις αποθέματα στις αποθήκες σου...» συνέχισε.
http://www.topontiki.gr/article/403860/kke-i-kyvernisi-zita-apo-ta-nosokomeia-na-synapsoyn-symvasi-me-sygkekrimeno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...