Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα σαρωτική παρέμβαση στα εργασιακά: Με νόμο θεσπίζουν έξτρα άδεια αντί πληρωμένων υπερωριών

Νέες σαρωτικές παρεμβάσεις με αντεργατικό πρόσημο ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ανατρέψει επί τω χείρω το εργασιακό τοπίο και ειδικότερα στο καθεστώς για τις υπερωρίες και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και πλέον προγραμματίζεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών. Είναι προφανές ότι η εν λόγω «συμφωνία» θα μπορεί εύκολα να επιτυγχάνεται προς όφελος του εργοδότη πάντα υπό τον φόβο της απόλυσης για τον εργαζόμενο, εάν «δεν… συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις».

Οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου θα εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η οποία προτείνει τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Και επίσης ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.».

Μάλιστα υπάρχει πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή να μειώσει το ωράριο εργασίας τους τις επόμενες ημέρες. Πάνω σε αυτή τη δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου θα καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες, κάτι που μέχρι σήμερα ερμηνεύεται κατά διαφορετικό τρόπο από κάθε Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμα.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2020/09/19/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac/#more-117224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...