Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοιγμα σχολείων : Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι – Ολα τα μέτρα

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τελικά τα σχολεία της χώρας, με όλους τους μαθητές στις τάξεις και κύριο μέτρο προστασίας της μάσκας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και τα διαφορετικά διαλείμματα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσαν εκ νέου τους γονείς των παιδιών σε «αυτοκαραντίνα» ζητώντας τους να γυρίσουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους και να αυτοπεριοριστούν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.
Άνοιγμα σχολείων : Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

Βέβαια, να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας προ δεκαημέρου είχε με απόλυτο τρόπο αναφέρει ως ημέρα έναρξης των σχολείων τη 7η Σεπτεμβρίου, κάτι που τότε είχε επισημανθεί ότι είναι πιθανότατο να αλλάξει.

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβαν τα μέτρα έναρξης των σχολείων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί (καθαρισμός σχολείων, όροι διοργάνωσης σχολικών προγραμμάτων κλπ)

Η απουσία μαθητών η εκπαιδευτικών δεν θα προσμετράται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αν νοσούν από τον νέο κορωνοϊό ή είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στην περίπτωση αυτή θα εφαρμόζεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

Τα μέτρα με τα οποία θα αρχίσουν

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:
Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
Διαφορετικά διαλείμματα
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας
Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα
Αθλήματα (μικρές ομάδες ανά τμήμα)
Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας
Πληροφορική (καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικού συστηματικά)
Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων)
Ατομικό παγούρι (Το κάνουμε λόγους προστασίας της υγείας)
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
Τι ισχύει για τις απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:
Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού, όπως είπε η κ. Κεραμέως, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα υπάρχει κλείσιμο του τμήματος και ιχνηλάτηση.

Παράλληλα, θα οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.
Αναλυτικά η παρουσίαση της Νίκης Κεραμέως
Έκκληση Πέτσα στους γονείς

Στην αρχή της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν τα παιδιά. «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά τους στο σπίτι» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων» πρόσθεσε.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. «Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν μάσκες στα σχολεία

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Σύμφωνα με όσα είπε, το πρώτο μέτρο του υπουργείου Εσωτερικών είναι η έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών δωρεάν για εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές -τριες όλων των σχολείων, ακολουθώντας τις προδιαγραφές και συμβουλές των ειδικών για τα ζητήματα ασφάλειας. Όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Το δεύτερο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4474 με μειωμένο ωράριο να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.

Το τρίτο αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία.

Το τέταρτο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...