Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ακυρη χαρακτηρίζουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη και αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως τόνιζαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο, η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ, κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως μόλις την Δευτέρα, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, τόνισε για πολλοστή φορά ακριβώς αυτό. Ο,τι η συμφωνία δεν έχει καμία νομική βάση.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντε Λάινεν, είχε εκφράσει τη Δευτέρα τη στήριξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αναφορά γίνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των ΥΠΕΞ όπου χαρακτηριστικά τονίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Βαρβιτσιώτης: Καταδικαστικό για Τουρκία το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου
«Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά- όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε και τόνισε πως η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
Αποτέλεσμα διπλωματικών ενεργειών
Η αντίδραση της ΕΕ έρχεται σε συνέχεια των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας.
Όπως δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει «διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του γάλλου προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας» και πρόσθεσε:
«Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Επιστολές της Αθήνας στον ΟΗΕ
Σημειώνεται ότι σήμερα η Αθήνα έστειλε στον ΟΗΕ δύο επιστολές: Πρόκειται για μία επιστολή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή».
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας «η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» και πρόσθεσε:
«Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή».
«Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή», υπογράμμισε ακόμα και συμπλήρωσε:
«Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...