«Η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους» είναι ο σκοπός της επιτροπής «Ελλάδα 2021», σύμφωνα με τη νέα διατύπωση που επήλθε στη σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Η αρχική διατύπωση αναφερόταν στην «ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος» και η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ώστε να μην υπάρχει καμία εθνική αναφορά και ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η νέα επιτροπή «Ελλάδα 2021». Επίσης, ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό από τις θέσεις μετακλητών για όλους τους προϊσταμένους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πέραν αυτής, ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε ακόμη μία
νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η επιλογή του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή όπου η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία.
Η επεξεργασία και των δύο βελτιώσεων έγινε ύστερα από σχετικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Με τροπολογία, τέλος, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, διασφαλίστηκε και η συμμετοχή του υπηρεσιακού γραμματέα στη σύνθεση των συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Ειδικότερα, επανακαθορίζεται η συγκρότηση του ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων και του συμβουλίου επιλογής προσωπικού και προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτά του υπηρεσιακού γραμματέα, όταν η προς πλήρωση θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης αντίστοιχα ανήκει σε υπουργείο. Από τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων παύουν να ισχύουν οι εκδοθείσες πράξεις συγκρότησης και ορισμού των μελών των συλλογικών οργάνων επιλογής προϊσταμένων, τα οποία ανασυγκροτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου