«Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του διϋπουργικού νομοσχεδίου. «Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους», είπε η κ. Γεννηματά και
διερωτήθηκε: «Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;»
«Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματός της υπογράμμισε πως «είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη» και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».
Όπως είπε η ίδια, το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους.
Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».
Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.
Μιλώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «δεν πρόκειται για προσπάθεια αποτελεσματικότητας στη λογική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος, αλλά για επίθεση συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού και αποκατάστασης του κράτους της Δεξιάς. Οι μηχανές όπισθεν ολοταχώς», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
«Υπηρετείτε τον συγκεντρωτισμό, ενισχύετε το πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», συνέχισε, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι τιμητής, ο ίδιος και η πολιτική του έφερε τον κ. Μητσοτάκη και τη Δεξιά στην εξουσία. Σήμερα φωνάζει γιατί βλέπει το ανεστραμμένο είδωλο της πολιτικής του και τρομάζει, που έχει τους ίδιους στόχους».
«Με αυτές τις λογικές η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, πηγαίνουν το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του '60 επαναφέροντας την ενός ανδρός αρχή, ως νέα λογική της δημόσιας διοίκησης», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Αναφερόμενη ειδικότερα στις προτεινόμενες διατάξεις για τους ΟΤΑ, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».
Είπε επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο Κλεισθένης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά με τη Δεξιά, που αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε η κ. Γεννηματά.
«Συμφωνούμε», συνέχισε, «στις συμπράξεις παρατάξεων όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, αλλά διαφωνούμε με την πρόβλεψη του νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής. Διαφωνούμε με την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, γιατί αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες».
«Προτείνουμε να προβλεφθεί μια ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει τις συγκλίσεις και τη δημιουργία πλειοψηφιών μέσα από την υποχρέωση κατάθεσης επιμέρους κοστολογημένων αντιπροτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού που συνοδεύονται από γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας. Να δώσουμε την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια για πραγματικές συμπλεύσεις.
Σε ότι αφορά την συνολικότερη λειτουργία του κράτους η κ. Γεννηματά είπε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει την μετατροπή του κράτους σε επιτελικό στρατηγείο. με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.
«Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους, ενώ η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η ΝΔ έχουν την πρόθεση να τις συζητήσουν και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσουν».
Ειδικότερα για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη για απλές, σαφείς, διαφανείς διαδικασίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «έξι φορείς με πολυμελή διοικητικά συμβούλια, προέδρους, διευθύνοντες, προσωπικό, εγκαταστάσεις» που σημαίνει «σπατάλη πόρων, διάχυση ευθυνών, κακή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Καταλήγοντας η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο θέμα της κ. Θάνου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα παρακολουθήσει «τη συνέχεια στην προεκλογική διχαστική πόλωση Τσίπρα- Μητσοτάκη».
«Η κυβέρνηση διώχνει μεν την κ.Θάνου, τις πρακτικές της οποίας έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες Αρχές. Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία που δίνει τέλος σε αυτές τις πρακτικές, αποτρέπεται κάθε συναλλαγή και δεν επιτρέπεται η κομματική κατάληψη των ανεξάρτητων Αρχών», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε.
«Ασκούμε μαχητική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε τις διατάξεις που μας επιστρέφουν στο παρελθόν ,που υπονομεύουν τους θεσμούς, που καθιστούν τους πολίτες δέσμιους του πελατειακού κράτους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου