Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εισέρχεται η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. 
Ήδη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος και επισκέφθηκε τα γραφεία διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών. Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη του κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος ευελπιστεί ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα έχει
τα εχέγγυα για να αναλάβει την τύχη της ΕΒΖ, έρχεται σε ένα σημείο καμπής για την εταιρεία.
Οι τευτλοπαραγωγοί, που πέραν όλων των άλλων προβλημάτων, έχουν και "άνοιγμα” περί τα 500.000 ευρώ σε ΦΠΑ, έχουν κάνει, τα τελευταία 24ωρα κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση της συντάσσει με τους συμβούλους της και την Τράπεζα Πειραιώς (βασική της πιστώτρια), υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, το σχέδιο "εξυγίανσης", με βάση το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Εταιρεία, Τράπεζα Πειραιώς και υπουργείο Οικονομίας, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία εδώ και αρκετούς μήνες για τη σύνταξη του σχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο που έχει στα χέρια του το Capital.gr, το οποίο ας σημειωθεί ότι ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, προβλέπει τη μεταβίβαση των "ασημικών" της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα "φιλέτα" και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo).
Σε ότι αφορά την ικανοποίηση των πιστωτών της ΕΒΖ – το σύνολο των οφειλών της ανέρχονταν την 31/10/2018 στα 248.795.733 ευρώ - η Τράπεζα Πειραιώς με το ενεργητικό που θα μεταφερθεί από την ΕΒΖ στις SPV’s της μειώνει την απαίτησή της κατά 96,3 εκατ. ευρώ ενώ το "κούρεμα" στις υπόλοιπες απαιτήσεις θα αγγίξει το 90%. Και εξηγούμαστε. Το σχέδιο προβλέπει την ικανοποίηση των απαιτήσεών των υπολοίπων πιστωτών κατά 10% από τη νέα εταιρεία ενώ ο Ειδικός Εντολοδόχος θα αναλάβει τη ρευστοποίηση του εναπομείναντος ενεργητικού που θα παραμείνει στην OldCo και την ικανοποίηση του αντίστοιχου εναπομείναντος παθητικού.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BE-%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82/ar-BBSpE7Z?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...