Όπως είπε, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να προχωρήσει σε ψήφο κατά συνείδηση σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες, κάτι που δεν είθισται για κυβερνητικό εταίρο.
Από την άλλη, ζήτησε κομματική πειθαρχία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, κοινώς όποιος δεν καταψηφίσει, διαγράφεται.
"Εγώ η Μαρία Κόλλια και ο Κατσίκης θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία", δήλωνε άλλωστε χθες ο υπουργός Άμυνας στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του. Οι προτάσεις του αυτές προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα γίνουν αργά αύριο το
μεσημέρι κατά τη συνεδρίασή της, καθώς το πρωί υπάρχει η διαρκής επιτροπή για την αναβάθμιση των F-16.
Επίσης, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει κομματική πειθαρχία και σε πρόταση μομφής της ΝΔ, ζητώντας την καταψήφισή της από τους βουλευτές του. Και για αυτό το ζήτημα, όποιος τοποθετηθεί αντίθετα, θα διαγραφεί.
Θυμίζουμε εδώ, πως τρεις ή τέσσερις βουλευτές του τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που δείχνει πως οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα μιας και αυτή τη στιγμή είναι επτά μαζί με τον Πάνο Καμμένο, και το όριο είναι πέντε.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος επαναλαμβάνει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και θα τεθεί υπέρ της κυβέρνησης, ενώ αναφέρει πως δεν παραδίδει την έδρα του.
Ο κ. Ζουράρις τάσσεται κατά της συμφωνίας, αλλά υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης σε περίπτωση που ζητηθεί από τον πρωθυπουργό ψήφος εμπιστοσύνης.
Υπέρ και στη συμφωνία και στη ψήφο εμπιστοσύνης τάσσεται η Έλενα Κουντουρά. Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Βασίλης Κόκκαλης. Μάλλον θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά θα υπερψηφίσει ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Είναι δεδομένο πως αν δεν υπάρξει κομματική πειθαρχία, ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορούσε να κρατήσει την πολιτική ομάδα και να παραμείνει αρχηγός κόμματος.
Μετά την ΚΟ των ΑΝΕΛ που θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, θα ακολουθήσει η συνάντηση με Τσίπρα και εκεί μένει να δούμε αν ο υπουργός Άμυνας θα διαφοροποιήσει τη θέση του για τη ψήφο εμπιστοσύνης.
Είναι βέβαιο πως θα ζητήσει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή στον ανασχηματισμό να μη μείνει κανείς στην κυβέρνηση από τους ΑΝΕΛ και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετηθεί πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ.
Κατά πάσα πιθανότητα ο πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί τους όρους αυτούς οπότε το διαζύγιο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Την ίδια ώρα, μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή των Σκοπίων, όσο δηλαδή θα είναι στη χώρα μας η Άγκελα Μέρκελ.
Τι γίνεται με τους 151
Το ερώτημα είναι αν έχει τις 151 ψήφους ο πρωθυπουργός για να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Αν λάβει πλειοψηφία λιγότερη των 151, ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες στη συνέντευξή του πως θα προχωρήσει με κυβέρνηση ανοχής και θα πάει εν συνεχεία σε εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο. Αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, πάνω από 151, τότε ο χρόνος του Οκτωβρίου είναι ο πιθανότερος.
Ποιοι τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης;
Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα και σίγουρα τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Μέχρι εδώ έχουμε 149.
Παράλληλα οι κ.κ. Δανέλλης και Σαρίδης έχουν τοποθετηθεί υπέρ και ανοιχτό μένει το πώς θα κινηθεί ο κ. Κόκκαλης.
Ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ακόμη πως δεν ψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως προσχωρήσει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ για να αριθμεί τουλάχιστον πέντε βουλευτές.
Πλέον, κινδυνεύουν σοβαρά να πάψουν να έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων καθώς αν φύγει ο κ. Σαρίδης ο Βασίλης Λεβέντης μένει με τέσσερις βουλευτές.
Αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός θα πάει σε ανασχηματισμό μέχρι τις επόμενες εκλογές.
https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%CE%BF%CE%B9-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB/ar-BBS3dKF?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου