Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Τι άλλαξε σε τηλεφωνία και ίντερνετ

Από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους τέθηκαν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις για την προστασία των συνδρομητών της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και Ίντερνετ, σύμφωνα με το τρίτο και τελευταίο στάδιο ρυθμίσεων του Κανονισμού Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αυτές αφορούν σε ορισμό πλαφόν στους λογαριασμούς, δυνατότητα αυτόματης διακοπής σε περίπτωση υπερχρεώσεων με ταβάνι τα 150 ευρώ, δυνατότητα διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου και σαφείς όρους για τους τιμοκαταλόγους. Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις θεσπίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έναντι των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προωθούνται, προβλέπουν:
Κατά τη σύναψη της σύμβασης με τηλεπικοινωνιακό πάροχο και προς αποφυγή υπερχρεώσεων, οι συνδρομητές θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής της υπηρεσίας, κάθε φορά που ο λογαριασμός θα υπερβαίνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο, με βάση τρεις τουλάχιστον επιλογές.

Ο πελάτης μπορεί να βάλει όποιο ποσό επιθυμεί, αλλά με βάση τον κανονισμό, το ανώτερο ποσό που μπορεί να βάλει ως πλαφόν (ως προς το τελικό ύψος του λογαριασμού) είναι τα 150 ευρώ, εάν ο πελάτης λαμβάνει μηνιαίους λογαριασμούς, και τα 300 ευρώ, στις περιπτώσεις που λαμβάνει λογαριασμό κάθε δίμηνο. Μπορεί π.χ. ένας πελάτης να βάλει όριο τα 50 ευρώ, τα 100 ευρώ, αλλά πρέπει να βάλει οπωσδήποτε τα 150 ευρώ.
Με τον νέο κανονισμό καθορίζεται και ανώτατο ύψος τέλους πρόωρης διακοπής σύμβασης σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της.

Για παράδειγμα: Ένας συνδρομητής συνάπτει σύμβαση διάρκειας 24 μηνών, με αρχική τιμή μηνιαίου παγίου 40 ευρώ και έκπτωση 10 ευρώ (δηλαδή τελική τιμή 30 ευρώ), καθώς και επιδότηση 96 ευρώ για την αγορά συσκευής. Η επιδότηση της συσκευής αποσβένεται κατά 4 ευρώ/μήνα.

Αν ο συνδρομητής αποφασίσει να διακόψει τη σύμβαση στο τέλος του 15ου μήνα, δηλαδή 9 μήνες πριν τη λήξη της, το ποσό Α ανέρχεται στα 186 ευρώ (δηλαδή η συνολική έκπτωση που αντιστοιχεί στους 15 μήνες, συν το εναπομείναν ποσό για την απόσβεση επιδότησης έως τη λήξη της σύμβασης).

Το ποσό Β ανέρχεται στα 114 ευρώ (το 1/3 των υπολειπόμενων παγίων, συν το ποσό απόσβεσης επιδότησης για τα 2/3 του εναπομείναντος διαστήματος των 9 μηνών). Συνεπώς, δεδομένου ότι το ποσό Β είναι το μικρότερο, το τέλος διακοπής σύμβασης με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο συνδρομητής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 114 ευρώ.

Αν ο συνδρομητής αποφασίσει να διακόψει τη σύμβαση κατά τον πρώτο μήνα της σύμβασης, πρέπει να καταβάλει στον πάροχο συνολικό ποσό 168 ευρώ, δηλαδή τα πάγια και την έκπτωση που αντιστοιχούν σε 2 μήνες, συν το εναπομείναν -πέραν των 2 μηνών- ποσό για την απόσβεση επιδότησης.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των συνδρομητών σε πληροφορίες σχετικές με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης και τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών, καθώς και τις εκάστοτε τροποποιήσεις.

Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου έως και δύο έτη μετά την κατάργησή τους, με αναφορά στο χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν σε ισχύ.
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4373930/ti-allaxe-se-tilefonia-kai-internet?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...