Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

«Upper Macedonia» η πρόταση της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό

Το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φαίνεται να προτάσσουν τα Σκόπια, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Οχρίδα. Η γλώσσα θα είναι τα Μακεδονικά αν και υποτίθεται ότι θα συνοδεύονται από κάποιου είδους αστερίσκο που θα κάνει αναφορά στη «σλαβική γλωσσική οικογένεια». Η πρόταση της ΠΓΔΜ προβλέπει επίσης την εθνικότητα της Άνω Μακεδονίας για τους πολίτες της. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και το «plan B» που έστειλε η Αθήνα ως οδηγό για την επίλυση των διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται
ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη μεταβεί στην Οχρίδα όπου με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου.
Προηγήθηκαν οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι τόσο με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, όσο και με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και η έκπληξη που επεφύλαξε στον Νίκο Κοτζιά ο Ιβίτσα Ντάτσιτς κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών με συνοδεία μουσικών, ερμήνευσε σε άπταιστα ελληνικά το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», ενώ ο Νίκος Κοτζιάς ενθουσιασμένος σηκώθηκε όρθιος, τον αγκάλιασε και σιγοτραγούδησε μαζί του. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, όμως, ήταν που ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στα Σκόπια και στον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους στην Οχρίδα. «Συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», πήρε το λόγο για το ίδιο θέμα ο Ιβίτσα Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.
Το μήνυμα στάλθηκε και μένει λοιπόν να φανεί αν σήμερα θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να δρομολογήσουν συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Εξάλλου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι δύο κυβερνήσεις έχουν ήδη καταλήξει σε απόλυτη συμφωνία στα 10 από τα 14 σημεία των διαπραγματεύσεων, τα οποία ωστόσο αφορούν κατά κύριο λόγο ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως οι κοινές δράσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Ενέργεια, στην τεχνολογία, στη διασυνοριακή συνεργασία και στον πολιτισμό. Τα τέσσερα που απομένουν χαρακτηρίζονται «τα πλέον κρίσιμα» και αφορούν το όνομα το εύρος χρήσης (erga omnes), την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος και τις διεθνείς σχέσεις (δηλαδή με ΝΑΤΟ - ΕΕ). Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών των δύο αντιπροσωπειών τους θα αρχίσουν στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Εκεί αν τα πράγματα έχουν πάει καλά, ίσως ανακοινώσουν και το όνομα στο οποίο κατέληξαν, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύμπνοια που επικρατεί και δίνοντας τη σκυτάλη στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους.
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...