Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ αλλά και προς τη Φώφη Γεννηματά και τη Χαριλάου Τρικούπη έστειλε με την παρέμβασή του τις μέρες του Πάσχα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Μεσσήνιος πολιτικός ήταν ξεκάθαρος στο άρθρο του της Κυριακάτικης Καθημερινής, θέτοντας το πλαίσιο μια καθαρής αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμής στη βάση της οποίας θα συγκλίνουν από τώρα η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκοντας τη μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και την στρατηγική ήττα της σημερινής κυβέρνησης. Για να μη χωρούν παρερμηνείες ο Αντώνης Σαμαράς διεκυρίνισε πολλάκις ότι το πλαίσιο αυτό της σύγκλισης των δύο κομμάτων θα είναι η συνέχεια της συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην
κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012-2014. Βεβαίως οι θέσεις αυτές δεν απέχουν από τις απόψεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει οριοθετήσει μέσα σε αυτά τα πλαίσια τη δική του γραμμή γύρω από τις συμμαχίες και την επόμενη μέρα των εκλογών. Άλλωστε η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα τελευταία συνέδρια τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ιδρυτικού του Κινήματος Αλλαγής και τα διλήμματα που έθεσε προς τη Φώφη Γεννηματά είναι πολύ χαρακτηριστικά.
Όμως έχει ενδιαφέρον ότι η παρέμβαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά ήρθε λίγες μόλις μέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε μαχαίρι τα σενάρια για προσχώρηση Βενιζέλου Λοβέρδου στη ΝΔ. Υπ' αυτό το πρίσμα είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε και μάλιστα εμφατικά τον όρο «υπέρβαση» σε ότι αφορά τους δύο χώρους που παλιότερα υπήρξαν ιστορικοί αντίπαλοι και έγραψε με νόημα ότι «έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε».
Σε κύκλους των οπαδών και των εκφραστών των απόψεων Σαμαρά διατυπώνεται ανοιχτά η άποψη ότι και το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» και εγκαλείται η Φώφη Γεννηματά ότι δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να θεωρούν δεδομένο ότι η διάσπαση στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς με επίδικο τις συμμαχίες είναι απλά θέμα χρόνου. Είναι ενδεικτική των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα αυτό η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην υπουργός έγραψε χαρακτηριστικά: «Είτε στρατηγικός σας αντίπαλος, είτε "εταίρα" σας. Εταίρος δεν γίνεται ... όπως έχει αποδειχθεί».
Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνεται και στο εσωτερικό της ΝΔ υπό την έννοια ότι και εκεί υπάρχουν εκφραστές της αντίθετης με τη μετωπική σύγκρουση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι ανακατατάξεις στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μετά την «παραίτηση» Μπεκίρη και την ισχυροποίηση Θεοδωρικάκου με τον τελευταίο να απηχεί την άποψη της σκληρής αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμής χωρίς καμία σύγκλιση και σε κανένα θέμα δίνουν το δικό τους χρώμα στην παρέμβαση Σαμαρά. Το σκηνικό συνθέτει η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει έστω και σε ρητορικό επίπεδο την πρότασή του για συναινετική με το ΣΥΡΙΖΑ έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να υπερβεί τις επιθέσεις του επιτελείου της κας Γεννηματά για την άρνησή του στην σχετική πρωτοβουλία της.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στην ατζέντα ως αιτία πολέμου με το ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της οικονομίας και των ζητημάτων της εσωτερικής πολιτικής ζωής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Σκοπιανό ζήτημα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διατύπωσε ανοιχτά -σε αντίθεση με την άποψη Σαμαρά και των Σαμαρικών- ότι το πρωτεύον στη λύση δεν είναι το όνομα των Σκοπίων και προσέθεσε ότι δεν προεξοφλεί τη στάση της ΝΔ σε μια ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
http://www.news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου