Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος την επόμενη διετία

Σταδιακή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα λάβει χώρα σε βάθος διετίας, καθώς θα προκύψει μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Ως γνωστόν, οι πολίτες πληρώνουν μέσω των περίφημων ΥΚΩ, το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά.
Την επόμενη διετία, κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσουν-σε σημαντικό βαθμό- τα έργα διασύνδεσης στα νησιά, θα υπάρξει η ανάλογη μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και τους λογαριασμούς ρεύματος.  Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαύριο, Σύρος, Πάρος, Μύκονος) μπαίνει άμεσα σε λειτουργία. Ως τις 20 Φεβρουαρίου θα ηλεκτρισθεί το καλώδιο της Σύρου, ενώ το Μάρτιο θα φτάσουν φορτία στη

Μύκονο. Πρόκειται για έργο κόστος 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με 'Ανδρο και Τήνο, βρίσκεται στη φάση της εξέτασης των τεχνοοικονομικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Για ένα χρόνο μετά το 2020, προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο. Το τελευταίο στάδιο που περιλαμβάνει τη Σέριφο τη Μήλο και τη Σαντορίνη, θα ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται εξάλλου τα τεύχη δημοπράτησης για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος) που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2020 με τροποποίηση της όδευσης στην Πελοπόννησο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις.
Για την μεγάλη διασύνδεση (Αττική - Ηράκλειο) έχει υπογραφεί καταρχήν συμφωνία με τον φορέα του έργου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euroasia Interconnector) προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών. Αν υπάρξει συμφωνία, το έργο θα κατασκευαστεί από κοινή εταιρεία, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το 51%, ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση του καλωδίου.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...