Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Εποχές 1989 ζει σήμερα η Βουλή – Ψηφίζεται προανακριτική για δύο πρώην πρωθυπουργούς

Μια από τις πλέον έντονες συζητήσεις της μεταπολίτευσης αναμένεται να ζήσει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων και όσοι παρακολουθήσουν την πολύωρη διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Novartis.
Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε ξαναγίνει το 1989, τότε που η Βουλή είχε αποφασίσει αρχικά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Ανδρέα Παπανδρέου που στη συνέχεια μετατράπηκε σε παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, δίκη και αθώωση. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων έχουν αποδεχθεί την πρόταση
της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να διατυπωθούν σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας από την αρχή (κατάθεση μαρτύρων) έως το τέλος (αριθμός των καλπών που θα στηθούν).
Το τελευταίο αυτό ζήτημα μπορεί να είναι μεν διαδικαστικό και τελικά να μην έχει σημασία για την ουσία της υπόθεσης, αλλά η σύγκρουση είναι σημειολογική και για τις εντυπώσεις.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στελέχη των οποίων βρίσκονται στη θέση του ερευνώμενου για απιστία, ξέπλυμα, παθητική δωροδοκία και δωροληψία ανέδειξαν το θέμα του αριθμού των καλπών -αν δηλαδή θα είναι 10 όσες και τα προς έρευνα πρόσωπα, ή μια- καθώς επιδιώκουν να μην είναι προσωποποιημένη η διαδικασία..
Στο συγκεκριμένο ζήτημα η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για απρόσωπη ψηφοφορία με μία κάλπη όπου οι βουλευτές θα εκφράζουν γενικά την θέση τους για το αν επιθυμούν ή όχι συγκρότηση προανακριτικής.
Η πρόταση που υπογράφον οι 154 βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ –μαζί με τους επικεφαλής του- ζητεί την παραπομπή σε προανακριτική των:
  • Πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και των
  • Πρώην υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη , Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.
Η διαδικασία
Η συνεδρίαση αναμενόταν να ξεκινήσει μετά τις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκ των ανεξάρτητων και θα συνεχίσει με γύρο τοποθετήσεων από 16 βουλευτές (6 ΣΥΡΙΖΑ, 3 ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα). Επίσης, θα μιλήσουν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής του καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τέλος, τον λόγο θα λάβουν και οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή (ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων ως επίτροπος ΕΕ) ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Τέλος, ξημερώματα Πέμπτης θα στηθούν οι κάλπες για τη μυστική ψηφοφορία.
Τα προεόρτια και η θέση Βενιζέλου
Ομολογουμένως, πολλοί αναμένουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου που βρίσκεται άλλωστε στα προς διερεύνηση πρόσωπα.
Ο κ. Βενιζέλος, το πρωί της Τρίτης κατέθεσε μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».
«Στα περιλαμβανόμενα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφα (δικαστικά υπομνήματα) βεβαιώνεται ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εμφανίστηκαν και άρχισαν να καταθέτουν -ό,τι και όπως κατέθεσαν- από το Νοέμβριο του 2017 και μετά απευθείας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που πιθανώς ζήτησαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να εκδώσει διατάξεις υπαγωγής των μαρτύρων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αξίζει να διερευνηθεί το ερώτημα ενόψει του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τη βεβαιούμενη εγγράφως πρώτη εμφάνιση των ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρών της εισαγγελέων» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στο κείμενο της μήνυσής του εναντίον του ανώνυμου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων», αφού -όπως λέει ο κ. Βενιζέλος- ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες των καταθέσεων που έγιναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες εννέα μήνες μετά (οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017).
«Η υπόθεση Νοβάρτις διατυμπανίζεται από την κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός στην αγόρευση του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Νοβάρτις. Τη συνδέει ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί αποδεικτικό υλικό» υπογραμμίζει στην 22 σελίδων μήνυσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο καθεστώς προστασίας που απονεμήθηκε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες επιχειρηματολογώντας ότι θα έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.
«Αν μάλιστα ο μάρτυρας ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας για να καταθέσει για πρόσωπα υπαγόμενα στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής, το σχετικό αίτημα έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Βουλής και να κριθεί από αυτήν που ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δε εισαγγελέας είχε υποχρέωση αμελλητί διαβίβασης στη Βουλή κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
Η δήλωση Βενιζέλου μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη»:
«Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα. Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο.
Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση.
Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί.
Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.
Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας. Τα υπόλοιπα αύριο στη Βουλή».
http://www.rizopoulospost.com/epoxes-1989-zei-simera-i-vouli-psifizetai-proanakritiki-gia-dyo-proin-prothypoyrgous/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...