Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Τα 82 βήματα ακόμη για το 3ο Μνημόνιο

Με στόχο να «κλειδώσει» η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από την 3η αξιολόγηση προσέρχεται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τα κύρια "αγκάθια" που παραμένουν είναι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.Δύο ζητήματα, ωστόσο, "τεχνικής φύσεως", όπως τις χαρακτήριζε αξιωματούχος της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή. Πέραν του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του ΔΣ των Διοικητών του ESM.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Δ' ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τα δύο όργανα θα εξετάσουν την πρόοδο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και το αναθεωρημένο μνημόνιοτων 82 προαπαιτούμενων της τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Τα πιο δύσκολα απ' αυτά είναι τα εξής:
- οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαϊου για οφειλές προς το Δημόσιο
- Η ψήφιση τον Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και Ε.Ε. κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
- Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών.
- Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Τον Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
- Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1/1/2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.
- Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση στις 26 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένονται στην Αθήνα. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα διακόψουν για Πάσχα και προβλέπεται να επιστρέψουν στο τραπέζι μετά τις 8 Απριλίου.
ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"
Το σημερινό Eurogroup πάντως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μιας και σε αυτό θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά κυρίως η "επόμενη μέρα" μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM.
Η κυβέρνηση θέλει την "καθαρή έξοδο" όμως τα περιθώρια στενεύουν, αφού οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές ομολόγων και στα ελληνικά χρεόγραφα είναι ασφυκτικές. Κάπως έτσι η Fitch στην έκθεση με την οποία αναβάθμισε κατά μία κατηγορία το αξιόχρεο της Ελλάδας έκανε λόγο για μία «υβριδική καθαρή έξοδο» που θα περιλαμβάνει και ρήτρες για το χρέος.
Προς το παρόν οι εταίροι τηρούν διακριτική στάση επιμένοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει για το τι θα γίνει. Πλην της ΕΚΤ που μέσω της ΤτΕ έχει διαμηνύσει ότι θα προτιμούσε μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Η αναταραχή στις αγορές μάλιστα είναι και ένα απ' τα βασικά επιχειρήματα της.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...