Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μπροστά κατά 9,7 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Το σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες, το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικών καθώς και το σήμα κινδύνου για το πολιτικό σύστημα με την ενίσχυση των ακραίων πολιτικών σχηματισμών αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το "Βήμα της Κυριακής". Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα κατά το δεκαήμερο (12-23 Φεβρουαρίου), διάστημα κατά το οποίο βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και
Κύπρο, καθώς και η υπόθεση Novartis.
Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,7 μονάδες, με ποσοστό 34,9% έναντι 25,2%. Πρόκειται για μια διαφορά που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν είναι διασφαλισμένη με το φάντασμα της αντιπολιτικής να εμποδίζει την επιστροφή στην κανονικότητα. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,4%, ενώ οι πολίτες δίνουν μετρήσιμα ποσοστά σε Λαϊκή Ενότητα, Εθνική Ενότητα και Ελληνική Λύση.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, μπορεί τα ποσοστά των ακραίων πολιτικών σχηματισμών να φαίνονται μικρά, ωστόσο φανερώνουν πως όσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναλώνονται στον διχασμό, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, τόσο εκτρέπεται μερίδα ψηφοφόρων προς την αντιμνημονιακή σφαίρα. Με άλλα λόγια, η επόμενη Βουλή, αν παραμείνουν αμετάβλητες οι σημερινές συνθήκες, ενδέχεται να είναι χειρότερη από τη σημερινή και η επόμενη κυβέρνηση να μην μπορεί να κυβερνήσει.
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ 25,2%
ΝΔ 34,9% 
Χρυσή Αυγή 9,4% 
Κίνημα Αλλαγής 8,4% 
ΚΚΕ 7,0% 
ΑΝΕΛ 2,5% 
Ένωση Κεντρώων 3,0%
Λαϊκή Ενότητα 1,9 % 
Εθνική Ενότητα 1,5% 
Ελληνική Λύση 1,5% 
Άλλο 4,7% 
Τα ποσοστά σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ 16,6%
ΝΔ 23%
inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Χρυσή Αυγή 6,2%
Κίνημα Αλλαγής 5,6%
ΚΚΕ 4,6%
ΑΝΕΛ 1,6%
Ένωση Κεντρώων 2%
Λαϊκή Ενότητα 1,3%
Εθνική Ενότητα 1%
Ελληνική Λύση 1%
Άλλο 3%
Άκυρο/λευκό 8,8%
Δεν θα ψηφίσουν 13,6%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,7%
Μεγάλη υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα
Σε άλλο σημείο της έρευνας σημειώνονται τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχασε από τη διαχείριση στο ονοματολογικό σημειώνοντας χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία (12,6% στην Κεντρική/Δυτική Μακεδονία, 14,8% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στις εν λόγω περιφέρειες σημειώνει 25,5% και 23,1% αντίστοιχα.
Η ΝΔ, από την πλευρά της, επλήγη από τη σκανδαλολογία περί Novartis, καθώς οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από 21% τον Ιανουάριο στο 19%.
Χάσμα κοινωνίας-πολιτικών
Ολοκληρώνοντας, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι παραγωγικές ηλικίες 17-44 ετών μοιάζουν χαμένες για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Και αυτό γιατί παράλληλα με την πολιτική υπάρχει και μια κοινωνική ατζέντα, η οποία δεν ικανοποιείται, καθώς τα κορυφαία ζητήματά της είναι η οικονομία (39%) και η ανεργία (19%).
Ενώ το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται εξαιτίας της επικείμενης τουριστικής σεζόν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να στρέψουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη, ασχολούνται με θέματα που αποξενώνουν τους ψηφοφόρους.
http://www.capital.gr/epikairotita/3275309/mprosta-kata-9-7-monades-i-nd-enanti-tou-surizaα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...