Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη έξοδο στις αγορές φέρνει την Ελλάδα το swap ομολόγων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, προαναγγέλλοντας ότι μια έξοδος θα σημάνει την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας. «Μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές θα είναι "θετική" για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ανάλυσή του με τίτλο «Η ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να στηρίξει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» ο οίκος υποστηρίζει ότι το υψηλό ποσοστό κάλυψης (86%) δείχνει ότι το swap θα είναι επιτυχημένο, δηλαδή θα βελτιώσει όντως τη ρευστότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, στηρίζοντας έτσι την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Οι εκδόσεις ομολόγων θα βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει μεγαλύτερο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» πριν το τέλος του προγράμματος, προσθέτει.
Φυσικά, ο οίκος τονίζει ότι οι προσπάθειες επανόδου στις αγορές θα στηριχθούν και από τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στη λήξη του ελληνικού προγράμματος, ο οίκος Fitch εκτιμά πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές της θα επιδιώξουν μια «καθαρή» έξοδο τον Αύγουστο του 2018, η οποία σύμφωνα με τον οίκο δεν θα περιλαμβάνει πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Σχολιάζοντας την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το Σάββατο, αναφέρει ότι εφόσον αυτή εγκριθεί, τότε η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, χωρίς μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Πράγματι, σύμφωνα με τον οίκο «τα πολιτικά ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος δείχνουν να έχουν υποχωρήσει», Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχουν «ιδεολογικές και πολιτικές αντιστάσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και την ευμετάβλητη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην συμμόρφωση μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος προβλέπει ότι ο έλεγχος από τους δανειστές μετά το καλοκαίρι του 2018 θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
http://www.newmoney.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου