Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Σφυροκόπημα από Βενιζέλο σε Παππά για το ταξίδι στη Βενεζουέλα -Δεν απάντησε τίποτα ο υπουργός

Σφοδρή κόντρα έγινε στη Βουλή ανάμεσα σε Νίκο Παππά και Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σφυροκοπεί τον υπουργό για το ταξίδι του στη...
Βενεζουέλα, ωστόσο ο κ. Παππάς δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρώτησε, μεταξύ άλλων, γιατί η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας δεν ενημερώθηκε για το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, έθεσε ερωτήματα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -και πλέον της κυβέρνησης- με τον επιχειρηματία Μοφέτ Χαλίλ, αλλά και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος «ειδικεύεται στις offshore εταιρείες». Ωστόσο δεν έλαβε ουσιαστικά καμία απάντηση από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής,

παρά μόνο ότι δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό.
Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου «γιατί ήρθε ο Μ. Χαλίλ με κυβερνητικό αεροπλάνο στην Αθήνα και του δόθηκε άδεια κυβερνητικής υπερπτήσης;».
«Πήγε, μου λέτε, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις.  Πολύ καλά έκανε.  Γιατί δε μου λέτε ότι ήρθε και Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της;  Αλλά σας υποβάλλω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλλιέργεια και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών επί των ημερών της δικής σας Κυβέρνησης.  Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Ελλάδα;  Έκανε επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης;  Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης;  Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε Κυβέρνηση έως σήμερα;», ρώτησε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός περιορίστηκε απλά να πει πως αν θέλει να μάθει ο κ. Βενιζέλος για τις επίσημες πτήσεις από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πράγματι, ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών για το ταξίδι του κ. Χαλίλ στην Αθήνα, το οποίο δεν ανακοινώθηκε, αλλά και τα ταξίδια άλλων αξιωματούχων της Βενεζουέλας.
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για σκοπιμότητες και για «φτηνό αντιπερισπασμό». Επανέλαβε πως το 2013, όταν πήγε στη Βενεζουέλα, δεν ήταν ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός και ότι ήταν καλεσμένος της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Μάλιστα είπε πως στο ταξίδι τότε καλεσμένοι ήταν και εκπρόσωποι της Μότορ Οϊλ αλλά και των ΕΛΠΕ, με τους οποίους και ταξίδεψε μαζί.
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε από μόνος του σε «ανάλογες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς από τη Βενεζουέλα», σημειώνοντας ότι αντίστοιχες κατηγορίες κατά τωνPodemos από «λαϊκιστή δημοσιογράφο» κρίθηκαν δικαστικά και αρχειοθετήθηκαν, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ρωτήσει κάτι σχετικό, αφού, όπως είπε, δεν έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο.
«Μου λέτε ότι υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και λένε για διάφορα κόμματα, ξέρω τη συζήτηση για τους Podemos, ότι χρηματοδοτούνται από τη Βενεζουέλα.  Δεν έχω κάποιο στοιχείο, δεν το επικαλούμαι, εσείς το είπατε.  Εσείς σπεύδετε να απαντήσετε καθ’ υποφοράν.  Δεν θα πω ότι όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται, θα πω ότι πάντως δεν αποτελούσε στοιχείο της δικής μου ερώτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ανέφερε πως δεν μπορεί εκπρόσωπος αριστερού κόμματος να κάνει τον μεσάζοντα:
«Τι επιφύλαξη έχουμε, ιδεολογική, με τη Βενεζουέλα ως κράτος;  Έχουμε Πρεσβεία που λειτουργεί στο Καράκας, υπάρχει Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, υπάρχουν συναλλαγές, υπάρχουν διακρατικές σχέσεις.  Άρα, γιατί δεν ενημερώσατε την Κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε;  Γιατί δεν υποβάλλατε προτάσεις να προωθήσουμε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις;  Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ;  Γιατί δε νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές, και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση.  Γιατί, ποιος επιχειρηματικός φορέας θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή;  Ποιος;  Ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπούσατε;  Και τι σημαίνει να συνυπάρχω με εκπροσώπους επιχειρήσεων ως αντιπολίτευση;» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ωστόσο, και πάλι η απάντηση που έλαβε ήταν πως εκείνο τον καιρό είχαν κοπεί οι σχέσεις συνεργασίας με τη Βενεζουέλα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε, πάντως, για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου:
«Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις off shore εταιρίες.  Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο off shore εταιριών, με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.  Και αναρωτιέμαι, πώς απόκτησαν τέτοια οικειότητα;  Εκεί, για πρώτη φορά;  Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε υπ’ όψη μας και τα οποία και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.  Εδώ δεν πρόκειται για μία αναψηλάφηση ιδεολογικών προτιμήσεων.  Μπορείτε να συμπαθείτε το καθεστώς Τσάβες, το καθεστώς Μαδούρο, να έχετε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ζει ο λαός της Βενεζουέλας ή το παράδειγμα της Αργεντινής ή οποιουδήποτε άλλου κράτους ή καθεστώτος.  Εμάς μας ενδιαφέρουν βασικοί κανόνες διαφάνειας.  Γιατί αυτό το περιβόητο ταξίδι δεν ανακοινώθηκε;  Και καλά, ήσασταν στην αντιπολίτευση, αλλά ενεργούσατε πολιτικά και θεσμικά, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της είναι πολιτειακός παράγοντας.  Μετά τις 26 Ιανουαρίου του 2015, γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα ειδικά;  Αυτό δημιουργεί ερωτήματα, δημιουργεί μία καχυποψία και έχετε μία ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις τώρα στα θέματα αυτά, τα οποία νομίζω ότι και εσάς σας ευαισθητοποιούν, αλλιώς δεν θα είχατε πάρει την πρωτοβουλία να έρθετε να απαντήσετε αμέσως σε μία επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό».


http://kapistri.blogspot.gr/2017/04/blog-post_420.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...