Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τι λένε τα κόμματα

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να αναδείξει το κατά πόσον ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι έτοιμος να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση που θα αποκλείει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τη Βουλή.

Δηλαδή αν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν βήματα πίσω προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ο πρωθυπουργός χθες δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε τροποποιήσεις και σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε η τροπολογία να ψηφιστεί ακόμη και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει, να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, ούτε βέβαια η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει και πάλι όχημα βίας εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε ωμές δολοφονίες, σε τραυματισμούς, σε αποκρουστικά πογκρόμ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν με προτάσεις ώστε να υπάρξει διακομματικό τείχος και να μην επιτρέπεται στο μέλλον «συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η τροπολογία είναι απολύτως συνταγματική, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών την επεξεργαζόταν εδώ και αρκετό καιρό.

Με βάση την τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις:

1. Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

2. Τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων – πραγματικοί ή εικονικοί – να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας.


3. Η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Η μόνη αρμόδια για να διαπιστώσει αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που έχει από το Σύνταγμα την ευθύνη για την ανακήρυξη των συνδυασμών. Οι δικαστές, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αξιολογούν ιδέες ή διακηρύξεις, θα εξετάζουν ένα και μόνο στοιχείο: αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.

«Δεν απαγορεύεται, άλλωστε, να είναι υποψήφιος βουλευτής κάθε πολίτης ο οποίος δεν στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα, ο οποίος εξέτισε την ποινή του ή είναι ακόμα καταδικασμένος. Αρκεί όμως να μην είναι ο αληθινός ηγέτης κόμματος.

Αλλιώς η δημοκρατία θα βρισκόταν μπροστά σε ένα εφιαλτικό παράδοξο: να προσφέρει σε έναν εγκληματία τις δυνατότητες για να συνεχίσει να παρανομεί μέσω ενός αχυρανθρώπου και επιπλέον να τον χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν να δουν σήμερα τη διάταξη – πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στην πρόταση Αλεβιζάτο-Κοντιαδη.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα προσέλθει με προτάσεις, για τις οποίες υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές.


Το ΚΚΕ καταψηφίζει, καθώς θεωρεί ότι η διάταξη μπορεί μελλοντικά να στραφεί κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Η Ελληνική Λύση αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά της, ενώ αρνητική είναι η ψήφος του ΜέΡΑ 25.
https://www.topontiki.gr/2023/02/08/simera-sti-vouli-i-rithmisi-gia-to-komma-kasidiari-ti-lene-ta-kommata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...