«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που είναι σε πόλεμο είναι ένα παράδειγμα, συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη». Και πρόσθεσε: «Η επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά μια τέτοια κίνηση γίνεται με ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Επί της ουσίας, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι μας δίδαξε ο Ελ. Βενιζέλος είναι ότι το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Οι συσχετισμοί, τα συμφέροντα. Να δημιουργήσεις συμμαχίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο».
«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης»
«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί ποτέ να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Είμαστε γέφυρα, είμαστε πυλώνας σταθερότητας. Υπάρχει διαφορά. Η Τουρκία δεν έχει πάρει αυτά που ήθελε. Αλλιώς δεν θα είχε πρόβλημα με τον Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν του χρέωσε ότι η Γερουσία και το Κογκρέσο επηρεάστηκαν από την ομιλία του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και δεν πήρε τα αεροσκάφη. Τότε είπε το “Μητσοτάκης γιοκ”» είπε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών.
«Ο λαός είδε όμως ότι δεν υπάρχουν κακοί Έλληνες, ήρθαν και βοήθησαν για τους σεισμούς. Αυτό δημιούργησε μια θετική αντίδραση στον λαό και μια αντίδραση στη ρητορική Ερντογάν. Το πώς θα εξελιχθεί πολιτικά δεν ξέρουμε. Θα γίνουν εκλογές; Είναι πολλά τα ερωτήματα. Το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι σε κατάσταση κρίσης. Δεν θα αλλάξουν τα κεντρικά αιτήματα της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν. Θα αποδεχθεί τον έναν και μοναδικό όρο για να πάει σε διάλογο. Το διεθνές δίκαιο. Το δίκαιο της θάλασσας. Θα πάμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο για να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα; Όλα αυτά είναι το μέλλον. Όταν επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία», είπε επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Άλλαξα τηλέφωνο»
Μιλώντας για τις υποκλοπές έκανε λόγο για «λάθος» ενώ απόκάλυψε ότι μετά τα δημοσιεύματα που την ήθελαν στόχο παρακολούθησης, άλλαξε τηλέφωνο.
«Σπανίως βλέπεις έναν πολιτικό να αναγνωρίζει το λάθος. Βγήκε και το είπε ευθέως ότι ήταν λάθος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν τα έστειλα τα κινητά μου στο εξωτερικό. Άλλαξα τηλέφωνο. Έχω αίσθηση πλέον τι γίνεται με αυτά τα λογισμικά. Είμαι σε μια Επιτροπή και πλέον ξέρω απ’ αυτά. Νομίζαμε ότι με ορισμένες κινήσεις μπορούσα να ήμουν προστατευμένη. Αυτά τα κακόβουλα λογισμικά είναι στα χέρια κάποιων ανθρώπων, δεν χρειάζεται να είναι ολιγάρχες, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιχειρηματίες, σε οτιδήποτε. Ψηφίσαμε την πλήρη απαγόρευση των λογισμικών. Δεν νομίζω ότι κάναμε μεγάλα πράγματα…».
«Όσο ήταν νόμιμη η εταιρεία… Δεν ήξερε η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών ότι ήταν παράνομο. Κοιτάζει τα λογισμικά; Αξιοποιήθηκε από κάποιους ανθρώπους που ήθελαν κάτι να πουλήσουν. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Ίσως θα έπρεπε να ήταν δουλειά της ΕΥΠ να βρει πληροφορίες για τα παράνομα λογισμικά», επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε ερώτηση για το αν θέλει να μάθει αν και ποιος μόλυνε το κινητό της απάντησε: «Βεβαίως και θέλω. Και είναι η δεύτερη έρευνα η οποία κάνει η δικαιοσύνη. Εγώ δεν έχω να δώσω κανένα στοιχείο δεν ξέρω τίποτα άλλο. Εγώ διάβασα ότι με παρακολουθούνε, καλού κακού άλλαξα το τηλέφωνό μου και δεν απασχολήθηκα περαιτέρω. Θέλω όμως να μάθω αν παρακολουθούμην κι αν πράγματι, εάν υπάρχει υπεύθυνος των παρακολουθήσεων αυτών όταν τον βρει η Δικαιοσύνη»
«Δεν υπάρχει δυνατότητα μη πλειστηριασμών»
«Η συζήτηση ότι δεν πρέπει να γίνεται κανένας πλειστηριασμός σε σπίτια πρώτης κατοικίας σημαίνει ότι δεν θα δίνει καμία τράπεζα κανένα δάνειο σε κανένα ζευγάρι. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά» είπε σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες τις οποίες μας δίνει το νομικό πλαίσιο. Χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Είναι όρος επιβίωσης για την Οικονομία. Όταν τα έλεγε ο Τσακαλώτος τα έλεγε για να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα. Τώρα κάνουν κριτική που επιβεβαιώνουν τον νόμο τους», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Βεβαίως και έχουμε υποχρεώσεις. Έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά είμαστε σε συνεχή επίβλεψη και το ξέρει όλος ο κόσμος. Έχουν μείνει οι υποχρεώσεις και έχουν μείνει και πολλά συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρηθούν. Πολλές αποφάσεις παίρνονται με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων. Είναι γνωστό αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα να παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει δυνατότητα μη πλειστηριασμών. Μη πλειστηριασμός σημαίνει μη δάνειο».
«Λάθος η διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης»
«Σίγουρα ήταν ένα λάθος. Το μεγαλύτερο», απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε για το αν ήταν λάθος η διαχείριση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα των καλλιτεχνών και πρόσθεσε: «Ήταν ανεπιτυχής ο χειρισμός. Το έλυσε ο πρωθυπουργός».
https://www.topontiki.gr/2023/02/20/bakogianni-ochi-sta-12-n-m-kanena-tampou-gia-sinekmetallefsi-poron-me-tous-tourkous-sti-mesogio-video/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου