Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Τα σπίτια των φτωχών

Βλέπεις πολυώροφα κτίσματα στην Τουρκία να γκρεμίζονται συθέμελα μέσα σε δύο δευτερόλεπτα και, μη θέλοντας να πιστέψεις ότι μέσα τους κινδυνεύουν εκατοντάδες συνάνθρωποί σου, προτιμάς να διαβάσεις διαφορετικά τις εικόνες. Αρπάζεσαι, λοιπόν, από την εικασία ότι το φιλμάκι καταγράφει εσκεμμένο γκρέμισμα παλιού κτιρίου και τρύπωσε κατά λάθος στα ρεπορτάζ για τον σεισμό. Η βιασύνη, λες, ανέσυρε από το αρχείο ένα βιντεάκι κατασκευασμένης και ελεγχόμενης πραγματικότητας και το ενσφήνωσε παραπλανητικά ανάμεσα στις εικόνες της αυθεντικής πραγματικότητας.
Δυστυχώς, όμως, αυτό που βλέπεις είναι εφιαλτικά αληθινό. Μέσα στην πολυκατοικία που σωριάζεται, υπάρχουν άνθρωποι που περνούν από τον ενεστώτα στον αόριστο πριν καν βλεφαρίσεις. Η τρομακτική ισχύς των δύο σεισμών είναι ο κύριος λόγος που σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, και μυριάδες άλλοι έμειναν εκτεθειμένοι στο κύμα των μετασεισμών και στον βαρύτατο χειμώνα. Δεν είναι όμως ο μόνος. Αν σε μια συστάδα κτισμάτων κατερειπώνονται τα μισά, ενώ τα υπόλοιπα βγαίνουν άθικτα από την επίθεση των Ρίχτερ, πολύ δύσκολα αποφεύγεις την υπόθεση ότι η διαφορετική αντοχή των οικοδομών δεν οφείλεται στη μεροληψία των ουρανών αλλά σε ανθρώπινο χέρι. Ενα χέρι άπληστο, που δεν δίστασε να παίξει με τη ζωή χιλιάδων οικογενειών, πειράζοντας το μπετόν ή τα σίδερα. Επιλέγοντας δηλαδή φθηνότερα υλικά. Η φτήνια, όμως, δεν τρώει μόνο τον παρά. Τρώει και ζωές.

Σκάρτοι άνθρωποι, που πλουτίζουν ποντάροντας σε σκάρτα υλικά, υπάρχουν και σε χώρες με αυστηρή πολεοδομική νομοθεσία και, κυρίως, με συνεχή έλεγχο προς διακρίβωση της τήρησής της. Σε χώρες με αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα, τύπου Ασαντ ή Ερντογάν, όπου η εξίσωση κράτος = κόμμα = ηγέτης είναι αυτονόητη, η νομιμότητα σε κάθε πτυχή του κοινωνικού βίου καταντάει σπανιότατη εξαίρεση. Τα καθεστώτα αυτά, ωστόσο, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να αποπροσανατολίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Ηδη στην Τουρκία κυκλοφορεί ευρέως η κάλπικη φήμη ότι τους σεισμούς τούς προκάλεσε, περνώντας από τον Βόσπορο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Nitze», με ένα «υπερόπλο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων». Οσο πιο ρηχός ο αντιιμπεριαλισμός, τόσο πιο πιστευτός. Αλλη η αλήθεια όμως: τα «σπίτια των φτωχών», που χτίστηκαν παράνομα μέσα σε μια νύχτα με άθλια υλικά, που φυραίνουν ταχύτατα. Για ν’ αβγατίσει τα κέρδη της η λεγόμενη «συμμορία των πέντε» μεγαλοεργολάβων. Των προστατευομένων του Ερντογάν.

https://www.kathimerini.gr/opinion/562269589/ta-spitia-ton-ftochon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...