Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Τσίπρας: Προστασία πρώτης κατοικίας, αυξήσεις στους μισθούς, 13η σύνταξη και αναδρομικά, με «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πλειστηριασμοί παραμένουν το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την Παρασκευή – οπότε έγινε γνωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ουσιαστικά απελευθερώνεται πλήρως η διενέργειά τους από funds και servicers – έχει ζητήσει το πάγωμά τους ως τις εκλογές.

Στο κάδρο της αντιπολιτευτικής κριτικής προς την κυβέρνηση μπαίνουν ωστόσο και οι εξαγγελίες για τις συντάξεις με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί συγκρίσεις στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τέλος, ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το θέμα του προεδρικού διατάγματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, επιχείρησε να «ναρκοθετήσει» κάθε πρωθυπουργική προσπάθεια για «μερεμέτια» στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τα πτυχία των δραματικών σχολών.

Τρόπον τινά έθεσε τον πήχη ψηλά διαμηνύοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το μόνο που οφείλει να κάνει είναι να αποσύρει το ΠΔ 85 και να ζητήσει συγνώμη για τις συκοφαντίες προς έναν ολόκληρο κλάδο.
Κανόνες στα funds, προστασία της πρώτης κατοικίας

Μιλώντας χθες στο δελτίο του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την δική του ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα αδύναμα και ευάλωτα νοικοκυριά, επαναφέροντας τη λογική του νόμου Κατσέλη, που όπως είπε από το 2010 απέτρεψε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου βάζοντας φρένο στους πλειστηριασμούς.


Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργώντας υπέρ των ολίγων πέρασε έναν πτωχευτικό κώδικα που αίρει κάθε προστασία και σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα λάθος σε αυτό για να υπόσχεται τώρα βελτιώσεις, αντιθέτως υποστήριξε ότι είναι θέμα στρατηγικής εξ ου και φαινόμενα όπως οι «Πάτσηδες» προήλθαν από τη ΝΔ.

Αναφερόμενος στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα βάλει κανονιστικό πλαίσιο, καθώς «δεν μπορεί servicers να αγοράζουν ένα δάνειο στο 15% και να θέλουν να πάρουν πίσω το 100%».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει πως πρέπει να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί, θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο κέρδος και από κει και πέρα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η δυνατότητα ρύθμισης, μέσα από μια «εύκολη πλατφόρμα» με κοινωνικά κριτήρια ευρέως αποδεκτά, με επιδότηση δόσης για τους ευάλωτους, ενώ για όσουςδεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια όπως με το νόμο Κατσέλη.

«Δίνει 300 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους αλλά τους στέρησε 7 δισ.»

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» προ της κάλπης το επίδομα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή αυτά που η κυβέρνηση στέρησε από τους συνταξιούχους.


Έτσι είπε πως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι αυτοί που στέρησαν από τους συνταξιούχους περί τα 7 δισ., δηλαδή την 13η σύνταξη που νομοθέτησε ως μόνιμο μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο από τα μνημόνια που στην τετραετία ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ, συν τα 2,5 δισ. ευρώ περίπου των αναδρομικών που όπως είπε η κυβέρνηση δεν τα δίνει.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και για την επιστροφή των αναδρομικών σε 3 δόσεις.
«Σήμερα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια»

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος– και ξεκινώντας από την διαβεβαίωση πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο κοστολογημένο αλλά δεδομένων των συνθηκών είναι φειδωλό και μετρημένο- ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αυξήσεις 10% στον δημόσιο τομέα και νομοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Σημειωτέον πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα παραπάνω μέτρα όχι μόνο ως μέσο για στήριξη του εισοδήματος έναντι του πληθωρισμού που τρέχει με 10% αλλά τους έδωσε αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς όπως είπε η «δεν μπορεί η οικονομία να αναπτυχθεί με επιδόματα». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική, ο οποίος όμως έδινε επιδόματα σε ευάλωτους, και τώρα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.
Η «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «πολιτική επιλογή» Ανδρουλάκη

Για όλα τα παραπάνω που κατά προτεραιότητα θα εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι αναγκαία μια «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ερωτηθείς για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αποσυνέδεσε τα περί απόπειρας εκβιασμού του Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της υπόθεσης των υποκλοπών από τις επιλογές συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη.


Είπε δηλαδή πως αν ο Ανδρουλάκης δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον σημερινό πρωθυπουργό είναι θέμα πολιτικής επιλογής (όχι εκβιασμού).

Από εκεί και πέρα τόνισε πως το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί πως θα συγκυβερνήσει με όποιον έρθει πρώτος δεν αποδυναμώνει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής κυβέρνησης αλλά ενισχύει το μήνυμα ότι πρέπει να πετύχει μια «καθαρή νίκη», να έρθει πρώτος στις κάλπες της απλής αναλογικής για να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή η οποία θα είναι και προοδευτική αλλά και πολιτικά σταθερή.
https://www.topontiki.gr/2023/02/15/tsipras-prostasia-protis-katikias-afxisis-stous-misthous-13i-sintaxi-ke-anadromika-me-kathari-niki-tou-siriza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...