Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

«Γέφυρα» Τσίπρα προς τη μεσαία τάξη με μέτρα για ρευστότητα, κούρεμα χρέους και κατάργηση του «γαλάζιου» πτωχευτικού

Κομμάτι της προσπάθειας για την επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης αποτελεί το πρόγραμμα για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ειδική διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δημοσιονομικό κόστος 5,7δις και συγκεκριμένα 2,1 δις από τις επιδοτήσεις και 3,6 δις από τις απώλειες εσόδων από τη μείωση της φορολογίας. Επιπλέον, το κόστος του κουρέματος του ιδιωτικού χρέους ανέρχεται σε 2,7 δις (κοστολόγηση των απωλειών από τα δημόσια ταμεία), κόστος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτίμησε πως θα υπερκαλυφθεί από τη ρύθμιση, οπότε θα υπάρχει όφελος.

Η βασική αντίληψη που διέπει την πρόταση είναι ότι η ελάφρυνση των βαρών, χρεών δηλαδή που δημιουργήθηκαν μέσα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και εξαιτίας αυτής, σε συνδυασμό με την δυνατότητα πρόσβασης σε νέο δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και γενικώς μια ευρεία κατηγορία δυναμικού της πραγματικής οικονομίας, θα συγκρατήσει την οικονομία (αλλά και τους ανθρώπους που δρουν εντός της) από την κατάρρευση, θα της δώσει ώθηση και θα ωφελήσει τελικά και τα δημόσια ταμεία.

Τα παραπάνω συμπληρώνονται από ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα έχει στόχο την διάσωση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων μέσω της επίτευξης του καλύτερου δυνατού συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή και υπό τη λογική της «δεύτερης ευκαιρίας», στον αντίποδα του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης που όπως επισημάνθηκε από τη Λούκα Κατσέλη στην χθεσινή εκδήλωση έχει μοναδική κατεύθυνση τη ρευστοποίηση προς ικανοποίηση των απαιτήσεων του πιστωτή. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε στο πλαίσιο της πρότασης για νέο πτωχευτικό για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και την επαναφορά του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για ευάλωτους, λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη, όπως ανέφερε.

Οι τρεις πυλώνες


ADVERTISING


Συνοπτικά, η πρόταση που χωρίζεται σε τρεις πυλώνες προβλέπει

1.Τη διαχείριση του ιδιωτικού «πανδημικού» χρέους, που αφορά

α)οφειλές φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προτείνεται πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, β)κούρεμα της βασικής οφειλής σε ποσοστό 40 – 60% υπό προϋποθέσεις και κριτήρια, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών (γ) αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.


Β)Χρέη προς τις τράπεζες. Προτείνεται για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες αναστολή πληρωμών, περίοδος χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμός οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου), διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι το κράτος πρέπει να νομοθετήσει: τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο, την αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, το πάγωμα της τοκοφορίας, τη μη απώλεια των ρυθμίσεων


2. Εννιά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (τα περισσότερα με προσωρινό χαρακτήρα): α) Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού β) Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, γ) Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, δ) Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού ε) Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες, στ) Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων, ζ) Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, η) Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, θ) Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6%.

3. Διαμόρφωση μόνιμου «ολιστικού» πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους


• κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου

• επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας

• δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες
Μετά το Πάσχα η πρόταση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα παραπάνω συνιστούν την πρόταση για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως ειπώθηκε και χθες, αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μετά την άρση του λοκντάουν, ειδικά όσες συσσώρευσαν χρέη και ζημιές εξαιτίας αυτού (λιανεμπόριο, εστίαση, μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ).

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε και νέα θεματική εκδήλωση αμέσως μετά το Πάσχα με την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι θα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και έλευσης τραπεζικών πόρων μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας των συστημικών τραπεζών όπου πρόσβαση σήμερα στον δανεισμό έχουν 15.000 – 20.000 επιχειρήσεις σε σύνολο περίπου 850.000 επιχειρήσεων. Με τον Αλέξη Τσίπρα να συμπληρώνει ότι τη μερίδα του λέοντος του δανεισμού αυτού παίρνουν επιχειρήσεις «μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού».

https://www.topontiki.gr/2021/04/14/gefira-tsipra-pros-ti-mesea-taxi-me-metra-gia-refstotita-kourema-chreous-ke-katargisi-tou-galaziou-ptocheftikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...