Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

«Τύμπανα» πολέμου απέναντι στο εργασιακό

Της Μαρίας Μητσοπούλου

Σε «μητέρα των μαχών» αναγορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μετά το Πάσχα, είναι δε μια μάχη που ενώνει και συσπειρώνει όλο το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι το λοκντάουν «εξεμέτρησε το ζην» και δείχνει να τελειώνει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η Κουμουνδούρου δίνει σήμα κινηματικό, και προαναγγέλλει «εργατικό και κοινωνικό» μέτωπο απέναντι στην «εργασιακή αντιμεταρρύθμιση».
Την έκφραση αυτή χρησιμοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη θεματική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, στοχεύοντας στη ρητορική της κυβέρνησης αλλά και το υποτιθέμενο «μεταρρυθμιστικό» προφίλ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Πάνω απ’ όλα στο στόχαστρο μπαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε χθες ότι νομοθετεί κατ’ εντολή του ΣΕΒ, καθώς έτσι αποπληρώνει το «γραμμάτιο προς τα μεγάλα συμφέροντα που τον έκαναν πρωθυπουργό».

Μολονότι φαίνεται να μπαίνουμε σε λογική χαλάρωσης του λοκντάουν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να χρεώσει προκαταβολικά την ευθύνη στην κυβέρνηση για το κύμα των κινητοποιήσεων που εκ των πραγμάτων αναμένεται να ξεσηκώσει ένα νομοσχέδιο όπως αυτό, εφόσον το φέρνει τη δεδομένη στιγμή, μέσα στην κορύφωση της πανδημίας. Σημείωσε ειδικότερα ότι «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποφασίζει να ξεπληρώσει το γραμμάτιο» γνωρίζοντας τη μεγάλη κοινωνική ένταση που αυτό δημιουργεί. Με άλλα λόγια, του καταλόγισε την ευθύνη ότι μέσα σε έναν ορυμαγδό προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, υγειονομικών και οικονομικών, η κυβέρνηση προσθέτει ακόμη ένα και είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις που προκαλεί.

Σύσκεψη με 500 συνδικαλιστές

Σε αντιστοιχία με τον βαθμό κρισιμότητας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μάχη η Κουμουνδούρου έχει δώσει στις οργανώσεις του κόμματος σήμα προετοιμασίας για την 6η Μαΐου, οπότε πραγματοποιείται φέτος ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, καθώς η 1η Μαΐου συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικώς συσκέψεις μεταξύ του γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Τζανακόπουλου και της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με τους συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών. Για την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μ. Τρίτη, προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με 500 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, εκλεγμένους σε προεδρεία ομοσπονδιών, σωματείων κ.λπ. από διάφορους κλάδους. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο πλατιάς κοινωνικής απεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για ανοιχτή εκδήλωση στα πρότυπα της παρουσίασης των προτάσεων για το ΕΣΥ και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με όχημα το εργασιακό ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το σχήμα των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους «λίγους» που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και τους «πολλούς», δηλαδή την κοινωνική πλειοψηφία και τον κόσμο της εργασίας στον οποίο, όπως είπε, επιτίθεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό που ξηλώνει το οκτάωρο, συρρικνώνει μισθούς και καταργεί κάθε έλεγχο της παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. «Η Ν.Δ. με τη σπουδή της σε αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η παράταξη που μάχεται για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι, με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στη μεσαία τάξη (όρο που χρησιμοποιεί επίμονα), η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι απέναντι στην «εργασιακή αντιμεταρρύθμιση».

Συμμαχία εργαζομένων – μικρομεσαίων

Κρίσιμης σημασίας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των εργαζομένων και του κόσμου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να μην εμφανιστεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξ ου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο της εισήγησής του επισημαίνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους «ανέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας και της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ενισχύσει το μήνυμα πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη για το εργασιακό δεν είναι μάχη οπισθοφυλακής αλλά κεντρική πολιτική μάχη. Το αιτιολόγησε λέγοντας πως είναι όρος για το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει με το πρόγραμμά του. «Η δική μας πρόταση είναι μια πρόταση που διευρύνει δικαιώματα και εξασφαλίζει γερά θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ακριβώς για αυτό αποτελεί πρόταση που κοιτάει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν του εργασιακού μεσαίωνα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Είναι δε εφικτή στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, όπως έδειξε η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ «με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτου και την αύξηση του κατώτατου μισθού» και με έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό «που σπάει τα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Ενδεχομένως όμως αυτή η υπογράμμιση είχε στόχο να αντιμετωπίσει και τυχόν καχυποψία στο εσωτερικό, καθώς πολλοί, μετά τις εκλογές, ανέμεναν ή διεκδικούσαν το κόμμα να επιστρέψει στα κινηματικά χαρακτηριστικά που είχε προ του 2015, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2021/04/26/%cf%84%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83/#more-121853

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...