Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ο θάνατος του εστιάτορα

 Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η επαναλειτουργία της εστίασης και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μία λύση καθώς τα λουκέτα έχουν ήδη αρχίσει να «σκάνε» μαζικά στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Και είναι λογικό, καθώς η εστίαση είναι ο κλάδος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια λοκντάουν και πολλοί επιχειρηματίες, με ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν μία επιχείρηση όταν δεν ξέρουν πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει ξανά. Αν κάνει κάποιος σήμερα μία βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις γειτονιές που υπάρχουν πολλά

εστιατόρια και καφέ - μπαρ, όπως το Κολωνάκι, το Γκάζι και του Ψυρρή, θα συναντήσει μία απογοητευτική – για να μην πούμε «τραγική» – εικόνα. Δεκάδες μαγαζιά στη σειρά, άδεια και παρατημένα, με τα ενοικιαστήρια ή ακόμα και πωλητήρια να είναι ήδη κρεμασμένα στους τοίχους και τις τζαμαρίες τους.

Επιχειρήσεις κλείνουν μαζικά, πριν προλάβουν να βγουν από το λοκντάουν

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτή τη στιγμή περίπου 50 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει στο Κολωνάκι, ακόμα και στις πιο προνομιακές οδούς όπως η Σκουφά, η Τσακάλωφ και η Βαλαωρίτου.

Ακόμα χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν περιοχές που είναι καθαρά εστιασμένες στη διασκέδαση, όπως του Ψυρρή, το Γκάζι κ.λπ., στις οποίες τα κλειστά μαγαζιά και τα δεκάδες που έχουν βάλει λουκέτο δημιουργούν ένα «απόκοσμο» σκηνικό.

Αλλά και εκτός κέντρου η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική με αρκετά καταστήματα στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας να έχουν κατεβάσει ρολά σε Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό και Νέα Ερυθραία. Επίσης λουκέτο έχουν βάλει και περίπου 40 καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ και στην περιφέρεια πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά.

Προβληματικά σενάρια

Κάποιοι καταστηματάρχες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε πιθανό άνοιγμα στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα σενάριο το οποίο απέκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά ακόμα και αυτό το σενάριο, το οποίο έκανε λόγο για λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, είχε διχάσει την αγορά, καθώς πολλοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες.

Ένας από αυτούς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, είχε απορρίψει εξαρχής αυτό το σχέδιο ως μη βιώσιμο, καθώς θεωρεί ότι η προσπάθεια από ορισμένους να ανοίξουν χωρίς εσωτερικούς χώρους είναι άπελπις. Οι εστιάτορες εξηγούν ότι τα θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρες δεν επαρκούν για όλες τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι καταδικασμένες να λειτουργούν για να «μπαίνουν μέσα».

Ζητείται «δίχτυ ασφαλείας» ακόμη και όταν τα καταστήματα ανοίξουν

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν, όταν ανάψει το «πράσινο» φως για την εστίαση, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία και τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. Επισημαίνουν ότι μέσα στην καρδιά του χειμώνα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε μέρας για να λειτουργήσουν.

Επιπλέον οι επιχειρηματίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους όσον αφορά τη στήριξη του κλάδου. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, ζητούν να υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την επόμενη μέρα, ακόμη και όταν τα καταστήματα ανοίξουν.

Η πλευρά των εστιατόρων δεσμεύτηκε να καταθέσει στις 10 Φεβρουαρίου βιώσιμη και ασφαλή πρόταση στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα του κλάδου. Η θέση τους είναι ότι, αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εστίαση.

Τρομάζει το «ακορντεόν»

Άλλο ένα ενδεχόμενο που προβληματίζει τους επαγγελματίες της εστίασης είναι το συνεχόμενο «άνοιξε - κλείσε». Αυτό το σενάριο του λοκντάουν - «ακορντεόν» τρομάζει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσα σε έναν χρόνο ήδη αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο φορές.

Όπως επισημαίνει ο Γ. Καββαθάς, η εστίαση είναι ένας κλάδος με ιδιαιτερότητες, οι προμήθειες που γίνονται αφορούν προϊόντα ευπαθή που δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ολόκληρη η προετοιμασία για τη λειτουργία ενός καταστήματος απαιτεί μεγάλες δαπάνες. Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο του πρώτου λοκντάουν, όταν οι επιχειρήσεις έκλεισαν ξαφνικά πριν από το Σαββατοκύριακο και όλες τις προμήθειες που είχαν γίνει πήγαν χαμένες.

Άμεσο άνοιγμα ζητάει η BARECA

Πάντως το σωματείο BARECA, που εκπροσωπεί 350 επιχειρήσεις της εστίασης με 24.000 εργαζόμενους, διαφοροποιείται από την ΠΟΕΣΕ και ζητεί από την κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ με παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το Δ.Σ. του σωματείου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στους εκπροσώπους άλλων φορέων που υποστηρίζουν σε συναντήσεις τους με θεσμικούς και σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ότι δήθεν «δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των επιχειρηματιών να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα του κλάδου».

Τουναντίον το BARECA θεωρεί ότι τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν αμέσως και να τεθεί ωστόσο στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών το άνοιγμα ή μη των επιχειρήσεών τους με παράλληλη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει η κυβέρνηση σε όσες παραμείνουν κλειστές.

Το σωματείο θεωρεί ότι άλλη μια φορά ο κλάδος αντιμετωπίζεται ως συνήθης ύποπτος για την υγειονομική κρίση και υιοθετείται τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με τους όρους που θέτει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την άρση των μέτρων του λοκντάουν και σίγουρα συνεχίζει να ποινικοποιείται ο χώρος της εστίασης, παρότι οι εργαζόμενοι τηρούν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως σημειώνει το σωματείο, «πρέπει να σταματήσει άμεσα η άδικη ισοπέδωση των επαγγελματιών και των χώρων εστίασης καθώς ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει επιχειρήσεις με εντελώς διαφορετική μεταξύ τους λειτουργία (εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ) και ποικίλα επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας (μεγάλες μονάδες, μικρομεσαίες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις). Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης για όσους επιχειρηματίες βρίσκονται λίγο πριν από την καταστροφή και το λουκέτο και παράλληλα οικονομική στήριξη για όσους παραμείνουν κλειστοί».

http://www.topontiki.gr/article/425522/o-thanatos-toy-estiatora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...