Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μάχη για να "κρατηθεί" ζωντανό το σενάριο του προϋπολογισμού

Να μείνει σε τροχιά ο προϋπολογισμός που προβλέπει ανάπτυξη 4,5% το 2021 επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση καθώς οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο δημιουργούν συστημικούς κινδύνους για πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και επηρεάζουν καταλυτικά τα δημοσιονομικά μεγέθη στον προϋπολογισμό με τις δαπάνες να εκτινάσσονται και τα φορολογικά έσοδα να ελαττώνονται.

Ήδη χτες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή έδωσε έστω κι έμμεσα το στίγμα για την απόφαση να δώσει το πράσινο φως στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. «Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Γι αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι

ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά», σημείωσε.

Ουσιαστικά, για να «σωθεί» ο πρώτος μήνας του έτους για την οικονομία ανοίγει η αγορά ώστε αφενός να μη χαθεί στο εμπόριο ο τζίρος των εκπτώσεων αλλά και να τονωθούν τα έσοδα αλλά και η αναπτυξιακή διαδιασία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ οι απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων το Γ τρίμηνο του 2020 έφτασαν τα 13,1 δισ. ευρώ , λόγω της πανδημίας. Ειδικά, δε, τον Νοέμβριο, οπότε η χώρα εισήλθε σε νέο lockdown, η πτώση του τζίρου ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναλυτικά, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69.807.414 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82.914.982 χιλ. ευρώ.

Επίσης, για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 7.102.002 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 10.610.210 χιλ. ευρώ.

Τούτων δοθέντων εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι για να μπει σε τροχιά η οικονομία και να πιάσει του στόχους του προϋπολογισμού θα πρέπει το εθνικό προϊόν μα φτάσει σε επίπεδο άνω των 46 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αποτελεί βάση σύγκρισης. Πώς όμως καθώς ο φόβος της «λειτουργίας ακορντεόν» (διαρκές άνοιγμα και κλείσιμο) επικρέμεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αντιπολίτευση βάζει στο τραπέζι έναν έντονο προβληματισμό. «Η οικονομία θα είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης όλους τους επόμενους μήνες, μετά την αρχή του τέλους. Και θα είναι γιατί οι πολίτες θα βρεθούν στο απόλυτο κενό. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα», είπε χτες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, ενώ και η Φώφη Γεννηματα αλλά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου της ύφεσης ενώ ο κ. Βαρουφάκης έκανε πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2020 θα είναι αρκετά παραπάν ωαπό το 10,5% καθώς η κυβέρνηση δεν «ανοίγει» την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά της οικονομικό επιτελείο απαντώντας στις αιτιάσεις προτάσσει μια σειρά από μέτρα που αναμένονται να κορυφωθούν την άνοιξη. Η επιδότηση των δόσεων των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για ορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα κριτήρια, η κλιμακωτή μείωση έως και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου και για το 2021 και η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για την προστασία και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας είναι στην κυβερνητική ατζέντα.

Παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς επιδιώκει να δει πώς θα στηρίξει το χειμαζόμενο κλάδο της «βιομηχανίας ρου ελευθέρου χρόνου», δηλαδή, τον πολιτισμό την εστίαση και τον τουρισμό που βέβαια με βάση μελέτες (ΣΕΤΕ) έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ΑΕΠ (κοντά στο 25%). Έτσι με την ελπίδα ότι μια σειρά από παρεμβάσεις θα αμβλύνουν τα πράγματα η κυβέρνηση χτες έδωσε ολιγοήμερη παράταση στην Επιστρεπτέα 5 ενώ εξετάζει και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις για όπως την κλιμακωτή μείωση έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και για το 2021, τη μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8-10% αλλά και στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

https://www.msn.com/el-gr/news/other/%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8b%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/ar-BB1cNTDG?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών που καταργούνται από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα μεθαύριο, Πέμπτη θα ξεκινήσει το μέτρο των μειώσεων και των μηδενικών χρεώσεων στις προμήθειες των τραπ...