Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Κωνσταντινούπολη: Τρεις ώρες κράτησαν οι διευρενητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Περίπου τρεις ώρες -από τις 11 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι- διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Αποστολίδη και Κουφιού και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού

ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες.

Ακολούθως, σήμερα ή αύριο, οι έλληνες πρέσβεις αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Κομισιόν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.

Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε. 

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

http://www.topontiki.gr/article/425153/oloklirothikan-oi-triores-diereynitikes-epafes-stin-konstantinoypoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...