«Ναι στην προστασία των Πανεπιστημίων, ναι στην ακαδημαϊκή ελευθερία – Όχι στη βία, όχι στην αστυνομοκρατία». Σε αυτές τις φράσεις, συνοψίζεται το πνεύμα της πρότασης νόμου που κατέθεσε χθες το Κίνημα Αλλαγής για την φύλαξη και την προστασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην χώρα.
Υπακούοντας σε πέντε βασικές αρχές, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερία, τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, την αποτελεσματικότητα, την αναλογικότητα και την ισορροπία των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ασφάλειας, στο Κίνημα Αλλαγής έφτιαξαν μία πρόταση νόμου που κατά τους ίδιους:- Επιβεβαιώνει και ενισχύει την αρμοδιότητα των ίδιων των ΑΕΙ για τη φύλαξη και προστασία των χώρων και εγκαταστάσεών τους.
- Προβλέπει τη διαρκή συνεργασία των υπηρεσιών φύλαξης των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές
- Εξασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση και εργασία φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και εργαζομένων, με επίδειξη ακαδημαϊκής κάρτας ή κάρτας εργαζομένου.
Στην πραγματικότητα, μιλούν για τη δημιουργία μίας Υπηρεσίας Φύλαξης σε κάθε ΑΕΙ, ως αυτοτελή δομή, υπαγόμενη ευθέως στις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, με επιλογή του προσωπικού της και λειτουργία που θα διέπεται από αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία. Η Υπηρεσία Φύλαξης αυτή θα έχει την ευθύνη της συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των ΑΕΙ, αλλά και τις υπόλοιπες δημόσιες αρχές, ενώ θα έχει αρμοδιότητα να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση τέλεσης έκνομων πράξεων στους χώρους του ΑΕΙ. Η είσοδος και η έξοδος οποιουδήποτε θα ελέγχεται με την επίδειξη της ακαδημαϊκής κάρτας ή κάρτας φοιτητή, ενώ μπορούν να οριστούν χώροι ελεύθερης εισόδου και εξόδου για σκοπούς αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών χρήσεων, όπου δεν θα απαιτείται η απόδειξη της ακαδημαϊκής ή φοιτητικής ιδιότητας.
Με την πρόταση νόμου τους αυτή, στην Χαριλάου Τρικούπη ‘απαντούν’ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδικά σώματα ασφαλείας στο εσωτερικό των ΑΕΙ, καταγγέλλοντάς την για ‘ασκήσεις ιδεοληψίας’ και ‘αναχρονιστικά μέτρα καταστολής’. «Η εμπλοκή της Αστυνομίας στον χώρο των πανεπιστημίων, με μόνιμη παρουσία στις εγκαταστάσεις των ΑΕΙ δεν θα λύσει, αλλά αντιθέτως θα επιτείνει το πρόβλημα», λένε, σημειώνοντας ότι «η επιλογή φύλαξης από ειδικό και ψευδεπίγραφο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ –εντελώς ξένο και αποκομμένο από την πανεπιστημιακή κοινότητα- αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα». Στην πραγματικότητα, μιλούν για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει πυγμή με τον πλέον λανθασμένο τρόπο. «Προσπαθώντας να επιβάλει λύσεις (σ.σ. η κυβέρνηση) που γυρίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα πίσω, δεν τιμούν την ιστορία της χώρας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και εν τέλει μετατρέπει το Πανεπιστήμιο από χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, σε χώρο φόβου, αστυνομοκρατίας και διχασμού», λένε.
http://www.matrix24.gr/2021/01/ne-stin-prostasia-ton-ai-ochi-stin-astinomokratia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου