Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αυτός είναι ο κατάλογος των προτεινόμενων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Κατάλογο με συγκεκριμένες επιλογές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας παρουσίασε προφορικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κατάλογος Μπορέλ φαίνεται πως έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27» και πλέον το πακέτο των μέτρων κατά της Τουρκίας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Βάσει αυτού του «πακέτου» μέτρων που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπορέλ θα κληθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να αποφασίσουν ποιες κυρώσεις θα υιοθετήσουν σε βάρος της Τουρκίας.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η λίστα Μπορέλ

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

α. Έγγραφο επιλογών

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

β. Άλλα αποτελέσματα

1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μπορέλ: Να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς ενέργειες

Νωρίτερα, στην προτροπή προς την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αφενός ανακοίνωσε τη συναίνεση των «27» για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα, αφετέρου ανακοίνωσε τη συναίνεση των υπουργών να προετοιμαστεί τεχνικά μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι κυρώσεις ενδεχομένως να βάλουν στο «στόχαστρο» τα τουρκικά πλοία, αλλά για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μόνο λίστα ατόμων που σχετίζονται με την αντιπαράθεση.

Η νέα αυτή λίστα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προς υιοθέτηση.

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται» τόνισαν χαρακτηριστικά Μπορέλ και Μάας, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να ανοίξει ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ προέτρεψε, μάλιστα, την Άγκυρα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μίλησε και για «απογοήτευση» της ΕΕ για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέρκελ: Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα

Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είχε εκφράσει νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο εστάλη, ωστόσο, με ιδιαίτερα διπλωματικό τρόπο.

«Παρόλα αυτά, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει όμως τακτική επαφή» δήλωσε η ίδια.

«Έχω συζητήσει τη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας εντατικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» είπε επίσης η κ. Μέρκελ.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82/ar-BB18tekR?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...