Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

«Ανάσα» για 2,3 εκατ. φορολογούμενους: Ποια εισφορά που τους επιβαρύνει καταργείται

Το πρώτο κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει σήμερα πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα για την οριστική εξάλειψη του φόρου τα επόμενα χρόνια. Ο δρόμος για την εξαγγελία αυτή, άνοιξε ακόμη περισσότερο μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη με την οποία δίνεται ένα ισχυρό σήμα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο την κατάργησή της αφού επιβαρύνει υπέρμετρα τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και τους ειλικρινείς προς την Εφορία φορολογούμενους.

Τα σενάρια που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καταλήξει το αμέσως επόμενο διάστημα στις εισηγήσεις του προς τον Πρωθυπουργό είναι δύο:

1 .Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι προβλέπεται για το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 30% το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 202,80 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.


2. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωση της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...