Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Τσίπρας για Τουρκία: Όχι στην παράνομη προσπάθεια τετελεσμένων στη Μεσόγειο

Της Νίκης Ζορμπά

Το βήμα του 34ου Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να στείλει μηνύματα και στην Άγκυρα, για την παράνομη δραστηριότητά της και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στη Μεσόγειο.

Από την Τυνησία , ο κ. Τσίπρας, διαμήνυσε ότι είναι απαραίτητο "οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών.
Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς

τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον".

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η νέα πολιτική θα πρέπει να έχει ως εφαλτήριο τους Med7 ενώ φλέρταρε ανοιχτά με τον Γκιουλ, ζητώντας να επιστρέψει η Τουρκία στην πολιτική που ακολούθησε ( με έμφαση σε εξωτερική πολιτική και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις), το 2000.

Προσωπική επίθεση εξαπέλυσε ωστόσο στον Ερντογάν, σημειώνοντας πως Δημοκρατία δεν σημαίνει να μπορεί ο νικητής να κάνει ο,τι θέλει, ότι ανάπτυξη που παράγεται υπό συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς δεν είναι βιώσιμη και ότι κράτη κρίνονται από το κύρος και τον σεβασμό που εμπνέουν και όχι από την επίδειξη σκληρής ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων για
Τουρκία

*Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών.

Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον.

*Ως Πρωθυπουργός έθεσα το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε κάθε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει όλοι μα κατανοήσουμε ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο.
Διαβάστε ακόμα:


Στρατηγική στη Μεσόγειο

*Απαραίτητο η ΕΕ και η νέα Επιτροπή, να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο.

*Είτε αυτό αφορά την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είτε αφορά μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό – με την Παλαιστίνη να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, στη βάση των συνόρων του 1967 και έχοντας τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα, είτε αυτό αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ειρήνη στην Συρία, είτε αυτό αφορά την ειρήνη στην Λιβύη για την οποία αγωνίστηκε ο πρώην Πρόεδρός σας που είχα την τιμή να γνωρίσω στη Διάσκεψη του Παλέρμο πέρσι.

Και βέβαια, είτε αφορά την λήψη κυρώσεων όπου υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου η οποία πρέπει να επανεκκινήσει και να εντείνει τη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της ΕΕ, είτε στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, είτε σε άλλο πλαίσιο.
Brain drain

*Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε όλοι μαζί, στην Ευρώπη, αλλά και όσοι βρισκόμαστε γύρω από την Μεσόγειο, για του νέους.

Όχι μόνο για το πώς θα διαχειριστούμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ή πώς θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη ή πώς θα μειώσουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας.

*Πρέπει να μιλήσουμε ειδικά για τους νέους και πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανακοπεί το φαινόμενο του brain drain να φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από τις χώρες μας, από την Ελλάδα ή την Τυνησία ή άλλες χώρες.

Πρέπει οι νέοι μας να μπορούν να ονειρεύονται να εργάζονται, να παράγουν, να έχουν προοπτική στις χώρες τους και αυτό είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερή μας υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...