Ο «προστάτης» ΝΑΤΟ που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει τη βοήθεια του για τις προκλήσεις της Τουρκίας πήρε ήδη θέση. Ο Γενς Στολτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε: «Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων»… Ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» (εδώ) δήλωσε:
«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το
ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», πρόσθεσε. Στο ζήτημα του κατά πόσον ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που έχει «επιτύχει» το ΝΑΤΟ είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».
Αυτό που είναι αλήθεια, βέβαια, είναι πως το ΝΑΤΟ συμμετέχει σε «δύσκολα» θέματα όταν έχει κάτι να κερδίσει γεωστρατηγικά και οικονομικά, κάτι που συνδέεται με τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών του (ΗΠΑ, Γερμανία κ.α).
Στην ίδια συνέντευξη ο Στολτενμπεργκ υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που πλέον είναι εμφανείς ανάμεσα στα κράτη-μέλη το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ισχυρότερή του περίοδο. «Εχουμε τριπλασιάσει τις αμυντικές μας δυνάμεις και πλέον διαθέτουμε στράτευμα 40.000 ανθρώπων. Εχουμε αυτή τη στιγμή αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στη Βαλτική και στην Πολωνία για πρώτη φορά στην Ιστορία» υποστήριξε. Συμπλήρωσε ότι παρόλο που δεν βλέπει άμεση επίθεση σε κανένα από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, αξιολογεί ότι το μέλλον θα είναι πολύ πιο αβέβαιο και «πρέπει να προετοιμαστούμε για εκπλήξεις». Είναι φανερό, λοιπόν, πότε το ΝΑΤΟ ασχολείται με «δύσκολα» και «εύκολα» θέματα και είναι πάντα προετοιμασμένο στρατιωτικά και μη, για να παρέμβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου