Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρήμαξαν όλες τις συντάξεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν

Οι προηγούμενοι έκοψαν, ενώ εγώ απλά δεν έδωσα, άρα είμαι καλύτερος» είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε και με το παραπάνω, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε όλες τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν επιβάλει από το 2010 μέχρι και το 2015 οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,
ενώ πάνω σε αυτές πρόσθεσε νέα βαριά χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικούς σταθμούς της επίθεσης το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε το 2015 μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, τον «νόμο Κατρούγκαλου» το 2016 και τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο 4472/2017, τον οποίο
συμπλήρωσε ένα χρόνο μετά.
Συνοπτικά, το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέα δραματική μείωση σε παλιές και νέες συντάξεις, νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, μετατροπή της Ασφάλισης όλο και περισσότερο σε «ατομική υπόθεση» του κάθε ασφαλισμένου, όπως ακριβώς προβλέπουν οι ευρωενωσιακές κατευθυντήριες γραμμές.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενό της «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» (2018), όπου αναφέρει τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που προώθησε:
— «Η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040».
— Η κρατική χρηματοδότηση (η συμμετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη) «από το 2025 θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ)».
— Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) «θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις ανταποδοτικές εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».
Αναλυτικότερα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
  • Με το ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους, μειώθηκαν ξανά οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης για τον κλάδο Υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και της επιβολής παρακράτησης στις επικουρικές για πρώτη φορά (επίσης 6%). Επιβλήθηκε ακόμα σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους ασφαλισμένους μέχρι τότε διέπονταν από ειδικά όρια.
  • Με τον νόμο 4387/2016, γνωστό ως «ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ»,ανάγκασε συνταξιούχους και ασφαλισμένους να υποστούν νέες τεράστιες απώλειες. Μόνο για την περίοδο 2016 – 2019, οι νέες απώλειες υπολογίζονται σε 8,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο. Οι απώλειες προέρχονται από περικοπές ύψους 6,016 δισ. ευρώ και από πρόσθετες εισφορές 2,218 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι απώλειες αυτές με το πέρασμα του χρόνου θα είναι πολλαπλάσιες και ειδικά οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ακόμα μικρότερες. Ετσι θα επιτευχθεί η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,9% μονάδες του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ (απώλεια 2,393 δισ. ευρώ), μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους (απώλεια 1,026 δισ. ευρώ), περικοπή στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (απώλεια 832 εκατ. ευρώ), μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους(απώλεια 689 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών στην επικουρική ασφάλιση μισθωτών και άλλων ασφαλισμένων (επιβάρυνση 1,251 δισ. ευρώ), αύξηση εισφορών στους αγρότες (επιβάρυνση 458 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών (411 εκατ. ευρώ).
  • Με τον ΝΟΜΟ 4472/2017επιβλήθηκε νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Μαζί με τις εισφορές για τον κλάδο Υγείας, η συνολική επιβάρυνσή τους μόνο για τα έτη 2018 – 2020 φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ.
H ΝΔ έχει πάρει την πρωτοβουλία ή έχει βάλει την υπογραφή της σε κάθε μείωση των συντάξεων μέχρι το 2015. Μόνιμος στόχος της είναι η σε βάθος χρόνου ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Από το τελευταίο νομοσχέδιο της, της αυτοδύναμης κυβέρνησης Καραμανλή και υπουργό την Φάνη Πάλη Πετραλιά, και μειώσεις πρέσβευε και έσπρωχνε προς την ιδιωτικοποίηση. Πάντα έκανε τα πάντα που μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι και τότε δήλωναν ότι σώζουν και δίνουν μακρόπνοη προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα…
  • Η ΝΔ δεσμεύεται για περαιτέρω μείωση του «μη μισθολογικού κόστους»,μειώνοντας παραπέρα τις εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξαγγέλλει η ΝΔ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, για την οποία επίσης δεσμεύεται, είναι η άλλη όψη της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία γίνεται λόγος προεκλογικά. Λιγότερα χρήματα στα Ταμεία από το κράτος και την εργοδοσία σημαίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο έδαφος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «μπίζνες» στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια, με «προίκα» μάλιστα τα αποθεματικά των Ταμείων. Σημαίνει σύνταξη και περίθαλψη – ατομική υπόθεση. Όποιος έχει να πληρώσει θα εξασφαλίζει σχετικά καλύτερα γεράματα, όποιος δεν έχει θα πεθαίνει στην ψάθα.
Ψεύτικος καυγάς, κόντρες στα σημεία. Θυμίζει παλιό αγώνα κατς που οι πρωταγωνιστές στο τέλος δέχονταν γιουχαΐσματα και ζαρζαβατικά από τους θεατές.
Απορίας άξιο ήταν βέβαια το γεγονός γιατί οι τελευταίοι πήγαιναν να δουν τους «αγώνες» και πλήρωναν και εισιτήριο. Μια απορία που πρέπει να προβληματίσει τους σημερινούς εκλογείς. Όπως λέει και το τραγούδι:
Μα το derby είναι στημένο
κι από πριν ξεπουλημένο
κι εσύ πνίγεσαι με δίχρωμα κασκόλ
Καιρός και η ψήφος να προετοιμάζει ή να βοηθάει τους αγώνες του αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα , Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμει...