Μορφή άτυπου ντιμπέιτ, το οποίο άλλωστε ζήτησε το ΚΙΝΑΛ την περασμένη εβδομάδα μετά τη σχετική «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνει για τη Χαρ. Τρικούπη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που εκκινεί σήμερα.
Πρόκειται, άλλωστε, εκτός απροόπτου, για την τελευταία «διά ζώσης μάχη» των πολιτικών αρχηγών πριν από τις ευρωεκλογές, στην οποία η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να κλιμακώσει την κριτική, τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς την Πειραιώς. Στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ τόνιζαν στην «Κ» ότι βασικός άξονας της τοποθέτησής της στο Κοινοβούλιο θα είναι μεν οι αναφορές σε πρόσφατες υποθέσεις
που ανέδειξαν κυρίως «ηθικά ατοπήματα» της κυβέρνησης, όπως η υπόθεση Πολάκη αλλά και τα νέα ντοκουμέντα που προέκυψαν για την πυρκαγιά στο Μάτι, ωστόσο η κ. Γεννηματά πρόκειται να προβεί σε εφ’ όλης της ύλης κριτική και προς τα δύο κόμματα, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της Χαρ. Τρικούπη περί «αυτόνομης πορείας», αλλά και το αφήγημα περί «Δεξιάς και νέας Δεξιάς» (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ), ειδικά στον τομέα της οικονομίας.
Η «νέα ΔΗΜΑΡ»
Στο εσωκομματικό μέτωπο, το προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ ρεύμα εντός του ΚΙΝΑΛ εκπροσωπεί η νέα πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά», η οποία συγκροτήθηκε χθες και έδωσε στη δημοσιότητα τις «10+1» προγραμματικές της θέσεις. Μεταξύ των στελεχών που την απαρτίζουν, ξεχωρίζουν οι Θεόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος, αμφότεροι με νευραλγικά πόστα στη ΔΗΜΑΡ πριν από τη διάσπασή της, αλλά και πρόσφατα εκλεγμένοι στο νέο 21μελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ.
Στην προγραμματική διακήρυξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, ξεχωρίζουν η αναφορά σε «μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο που δυσφημούν την πολιτική», σε μια έμμεση πλην σαφή αιχμή για τη σύμπραξη του –υπουργού πλέον– Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η θέση ότι «δεν προσδοκούμε ανάσταση παλαιών συμβόλων και ονομάτων», που συνιστά ξεκάθαρη απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης για... επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου