Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Η παροχολογία ανησυχεί τις Βρυξέλλες

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να μη διολισθήσει σε επικίνδυνες προεκλογικές πρακτικές και εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, απηύθυνε χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία την παροχολογία και τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ καθοριστικές» είπε στο δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Είμαι πολιτικός συνέχισε και καταλαβαίνω ότι οι εκλογικές περίοδοι είναι ιδιαίτερες, αλλά «είναι πολύ σημαντικό να μην αποσπαστούν οι πολιτικοί από την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «θα ήταν καταστροφικό», αν επανέλθουν στο μέλλον τα προβλήματα του παρελθόντος. Τόνισε, εξάλλου, ότι όταν τελειώνει το πρόγραμμα «δεν αφήνουμε το ποδήλατο, συνεχίζουμε να κάνουμε πεντάλ».
«Η Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του δρόμου», σημείωσε.
Χωρίς να παραλείψει τα καλά λόγια, που συνήθιζε να χρησιμοποιεί στις επαφές του με την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος επίτροπος χτύπησε, όμως, αυτή τη φορά και κάποια καμπανάκια. Είπε ότι ήρθε να στείλει «μήνυμα αγάπης και εμπιστοσύνης, αλλά και απαιτήσεων».
Σε αντίθεση, εξάλλου, με την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση για το θέμα της πρόσβασης στις αγορές, ο κ. Μοσκοβισί, τόνισε ότι «τα σπρεντ συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό μαρτυρά την ανησυχία των αγορών, που θεωρούν την Ελλάδα ευάλωτη».
Στο επίκεντρο των επαφών του χθες με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ήταν η επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ξεκινά τη Δευτέρα. Για το θέμα αυτό είπε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν εμπνέουν «υπερβολική ανησυχία», αλλά είναι άνισα, καθώς υπάρχουν τομείς που χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες, όπως η κοινωνική ασφάλιση, ο κατώτατος μισθός και ο ν. Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν 46 εκκρεμότητες στα 16 προαπαιτούμενα.
Εξάλλου, μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, και κατάλληλες «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση της οικονομίας και τα δεδομένα των άλλων χωρών», ενώ γενικότερα για τα κοινωνικά μέτρα συνέστησε προσοχή, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ισχυρά μεν, αλλά συνετά.
Ο κ. Μοσκοβισί χρησιμοποίησε τον όρο «αξιολόγηση» για την επικείμενη έλευση των θεσμών στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου, κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει για να μη δημιουργηθούν συνειρμοί με το μνημόνιο. Και μιλώντας γι’ αυτήν δεν μετέφερε την εικόνα ότι είναι κάτι δευτερεύον και η επιτυχία είναι σίγουρη, αλλά σημείωσε ότι «μένει ακόμη δουλειά να γίνει» και πως είναι σημαντικό να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να μπορέσουν να επιστραφούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) για τα οποία είπε πως θα φτάσουν στα 750 εκατ. ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε στα χρηματοπιστωτικά θέματα, που είναι φανερό πως απασχολούν έντονα τους δανειστές. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει δεκτή παράταση του ν. Κατσέλη πέραν του τέλους Φεβρουαρίου, ενώ περιμένει και το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι ένα ακόμη αγκάθι, καθώς η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν διατεθεί στους τελικούς δικαιούχους σημαντικό ποσό των 900 εκατ. ευρώ που δόθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό από την τελευταία δόση του δανείου, μπορεί να κινδυνεύσει η επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs.
Μέρος του ποσού αυτού προορίζεται για τις εκκρεμείς συντάξεις και η κ. Αχτσιόγλου είπε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι αυτές έχουν περιοριστεί κάτω από τις 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές, ενώ κάτω από 16.000 είναι και τα εκκρεμή εφάπαξ. Εκτίμησε δε ότι ώς τον Απρίλιο περίπου θα έχουν εξοφληθεί.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τον κατώτατο μισθό η υπουργός Εργασίας είπε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησής του, αλλά υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας και το επίπεδο της ανεργίας.
http://www.kathimerini.gr/1005138/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-paroxologia-anhsyxei-tis-vry3elles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...