Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

«Ένας εξαιρετικός υπουργός Εθνικής Άμυνας»

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Έργα και ημέρες του Πάνου Καμμένου στην αμυντική πολιτική της χώρας. Νέες βάσεις, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφωνίες με Ισραήλ, ιδιώτες στην αμυντική βιομηχανία.
Είναι το πρόσωπο των ημερών και σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας», όπως και από τους «μακροβιότερους». Ο λόγος φυσικά για τον Πάνο Καμμένο.  Eμπλέκεται σε πολλά θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο κομμάτι της υπουργίας του και στα θέματα ‘Αμυνας, αφού το έκανε και ο πρωθυπουργός. Ίσως καταλάβουμε και τους λόγους.  Πριν από όλα ας μην ξεχνάμε ότι ήδη
από το 2015 στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως της ‘Άμυνας ο Πάνος Καμμένος φρόντιζε ανελλιπώς να «διαφημίζει» τον εαυτό του ως το «αμερικανικό διαβατήριο» του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριζε δηλαδή ότι αποτελεί τον «εγγυητή» του «δυτικού προσανατολισμού» μιας κυβέρνησης με βασικό κόμμα έναν σχηματισμό που αυτοαποκαλούνταν «αριστερός». (Το αν είχε δίκιο ελέγχεται βέβαια, γιατί ο Αλ.Τσίπρας πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει το θέμα με την περίφημη συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ όπου διακήρυξε πως «ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο». Κι όπως φάνηκε το εννοούσε…).
   Ας δούμε όμως τα κυριότερα επιτεύγματα του Πάνου Καμμένου:
— Το τελευταίο χρονικά κατόρθωμα του είναι φυσικά η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες του με τον αμερικανό ομόλογό του. Εκεί όπου …έταξε νέες αμερικανικές βάσεις στο πλαίσιο του διαλόγου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που ως γνωστόν συνεχίζεται. Ζήτησε να γίνουν βάσεις στην Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο και την Κάρπαθο. (Στην Κάρπαθο μάλιστα θα είχαμε ένα …εναλλακτικό ακρωτήριο Κανάβεραλ!). Το κυριότερο όμως είναι ότι προσπάθησε να αλλάξει τα αμερικανικά σχέδια για την συμφωνία των Πρεσπών. Είχε ζητήσει «μία αξονική συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνεται η ΠΓΔΜ με το προσωρινό όνομά της, χωρίς όμως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» όμως με το σχέδιο αυτό θα εμπλέκονταν στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό η Σερβία μία μεγάλη βαλκανική κρατική οντότητα. ‘Όπως είχε δηλώσει στην ΕΡΤ η χώρα «δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού είναι «νωπό το αίμα» από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της χώρας το 1999» όμως με το σχέδιο Καμμένο θα είχε ενεργητικό ρόλο στην δομή της συμμαχίας.
— Εξίσου σημαντικό «κατόρθωμα» η συμβολή του Πάνου Καμμένου στο να αρμενίζουν σήμερα στο Αιγαίο οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ ως … «φρουροί» της συμφωνίας Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό. Ήταν από αυτούς που «προφήτευσαν» την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αυτή την εξέλιξη αφού περίπου έναν μήνα πριν ανακοινωθεί και μετά από διάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του είχε δηλωσει: «Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της κοινής συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ήταν ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας». Πρόσθεσε πως «το θέμα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να παρθούν μέτρα. Αυτό σήμερα το παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Από εδώ και πέρα λοιπόν, προχωρώντας σε μία πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση – σε πρώτη φάση για τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, δηλαδή τα νότια θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης– για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό και το πρόβλημα που υπάρχει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ελλάδα».
Με εισήγηση του Πάνου Καμμένου εγκρίθηκε στην Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ στις 31 Μαίου του 2016. Τότε ο είχε πει πως  «οι συμφωνίες αυτές με το Ισραήλ  και την Αίγυπτο αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Στρατηγική επιλογή που από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως εταίροι αυτής της κυβέρνησης λάβαμε». Επίσης είχε δηλώσει ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλους μας και προς τους εταίρους μας και προς το ΝΑΤΟ αλλά το έχουμε ξεκαθαρίσει και προς τις σύμμαχος χώρες ότι η Ελλάδα στην γειτονιά της δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις διαταράσσοντας τις σχέσεις μεταξύ των χωρών». Μια εκτίμηση πάντως που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.  Στο άρθρο 2 του νόμου ορίζεται πως  «σε περίπτωση κατά την οποία τα μέρη συμφωνήσουν ότι απαιτούνται περεταίρω διακανονισμοί προκειμένου να διευθετήσουν επιπρόσθετα ζητήματα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα μέρη είναι δυνατόν να πραγματοποιούν αυτούς τους διακανονισμούς στο πλαίσιο Συμφωνιών Εφαρμογής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας». Πράγμα που σημαίνει ασκήσεις και επιχειρήσεις χωρίς καν ενημέρωση της Βουλής.
 Ο Πάνος Καμμένος ουδέποτε έκρυψε την συμπάθεια του προς την ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Γι αυτό και πέρασε ρύθμιση στην Βουλή , τον Ιούνιο του 2016 με την οποία οι Ακόλουθοι Αμυνας (ΑΚΑΜ) στις ελληνικές πρεσβείες οφείλουν να διαφημίζουν εκτός από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά δήλωσε τότε πως «εμείς έχουμε αποφασίσει, πέραν της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας να ενισχύουμε και τις άλλες ελληνικές ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες. Ιδίως, οι εντολές, οι οποίες έχουν δοθεί, πλέον, σε όλους τους ΑΚΑΜ, σε όλες τις χώρες, είναι ότι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ελλάδος, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων». Επικαλέστηκε την διεθνή πρακτική λέγοντας ότι «το κάνουν όλοι οι Πρέσβεις. Μας πιάνουν όλους για να εξυπηρετήσουν εταιρείες τους σε όλον τον κόσμο. Θα το κάνουμε κι εμείς»! Μάλιστα πολλάκις έχει ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια από εγχώριες και ξένες βιομηχανίες στον χώρο της Άμυνας.
    Και τρία υστερόγραφα:
1. Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε πολλάκις στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας για σκάνδαλα (βλήματα στην Σαουδική Αραβία κ.α). Προφανώς γιατί ουδέποτε η Ν.Δ σκέφθηκε να αμφισβητήσει τον πυρήνα της αμυντικής πολιτικής του.
2. Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών του σε θέματα Άμυνας είχε την στήριξη του Νίκου Κοτζια. ‘Ασχετα αν πλέον «σφάζονται».
3. Να μην ξεχάσουμε και τις περιοδείες του σε φυλάκια συνοδεία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με την συμμετοχή και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όμως αυτό μάλλον περισσότερο πρέπει να απασχολήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης συμμετείχαν σε αυτές.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6903712042634432575#editor/target=post;postID=5374087542660187439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου