Θεωρείται η «αφρόκρεμα» των ΑΕΙ του κόσμου. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κατέχουν πρωτιές ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του πλανήτη. Ορισμένοι από τους απόφοιτους τους είτε στελεχώνουν κυβερνήσεις σε όλη τη γη, είτε γίνονται υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών. Οι ΗΠΑ και μέσα από την εκπαίδευση επιδιώκουν να επιβάλλουν τις πολιτικές τους σε όλη την υφήλιο.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, αυτή που θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο έχει να κάνει με τις πτυχές του πιο ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος που υπάρχει στον κόσμο. Το κόστος φοίτησης στα πανεπιστήμια είναι δυσβάστακτο. Απαγορευτικό για εκατομμύρια Αμερικάνους νέους. Αιτία;
Τα εξαιρετικά ακριβά δίδακτρα που κάθε σπουδαστής οφείλει(!) να καταβάλει. Η εκπαίδευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία…
Όμως ο καπιταλισμός έχει λύση. Ονομάζεται φοιτητικό δάνειο. Ένα φρούτο που λάνσαραν και ελληνικές κυβερνήσεις ως δήθεν μοντέλο που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους φοιτητές.
Ποια όμως είναι η σημερινή πραγματικότητα στις ΗΠΑ; Ποτέ στο παρελθόν οι Αμερικάνοι φοιτητές δεν είχαν τόσα χρέη όσο σήμερα! Χρωστούν στις τράπεζες 1,5 τρισ. δολάρια από φοιτητικά δάνεια! Πρόκειται για το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στη μητρόπολη του καπιταλισμού μετά τα στεγαστικά δάνεια των Αμερικάνων πολιτών!
Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο πριν από τρία χρόνια. Για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα μεγάλο δάνειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια.Περίπου 15.000 δολάρια κόστισε το μπάτσελορ που έκανε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και 85.000 δολάρια το μάστερ στο γνωστό πανεπιστήμιο George Washington! Σήμερα με το πτυχίο της στη Δημόσια Υγεία η 32χρονη εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της μετά από τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμα 80.000 δολάρια!
Στην ίδια μοίρα με τη Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλοι 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Όλοι μαζί, όπως προείπαμε, χρωστούν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια! Τα φοιτητικά δάνεια, που λαμβάνονται με εγγύηση του αμερικάνικου δημοσίου, αντιστοιχούν περίπου στο 7% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ!!! Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δις δολαρίων που έχουν λάβει για άλλους λόγους οι φοιτητές.
Υπερχρεωμένοι νέοι άνθρωποι σε απόγνωση…
Η υπερχρέωση των νέων Αμερικάνων γίνεται στο όνομα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Πράγματι το φθινόπωρο του 2018 σπούδαζαν περίπου 20 εκ. φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ήταν 5 εκ. περισσότεροι απ’ ό,τι το ίδιο διάστημα του 2000. Ωστόσο το κόστος των σπουδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε μια κερδοφόρα μπίζνα. Από το 1988 μέχρι σήμερα και ανάλογα με το ίδρυμα και τη διάρκεια των σπουδών το κόστος μπορεί να έχει μέχρι και τετραπλασιαστεί. Στο καπιταλισμό όλα πληρώνονται!
Στο 90% των περιπτώσεων δανεισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της DW, εγγυητής είναι το κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο μέλλον όλο και περισσότεροι φοιτητές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για φούσκα και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.
Οι νέοι ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα υπερχρεωμένοι. Δουλεύουν για να αποπληρώσουν τις σπουδές τους. Αναγκάζονται να περιορίζουν ακόμα και τις ανάγκες τους προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις!
Τα προηγούμενα χρόνια επί διακυβέρνησης Ομπάμα και μέσα στην καπιταλιστική κρίση που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ, το κράτος θέλησε να στηρίξει ορισμένους φοιτητές με το λεγόμενο Student Loan Forgiveness Program. Σύμφωνα με αυτό θα διαγράφονταν εν μέρει το χρέος όσων φοιτητών εργάζονταν μετά τις σπουδές τους στο δημόσιο. Η κίνηση έγινε γιατί επιπρόσθετα οι φοιτητές είναι και καταναλωτές και μάλιστα από τους «καλύτερους» και η μερική διαγραφή χρεών τους έδινε το δικαίωμα να τονώσουν την οικονομία που μαστιζόταν από την κρίση!
Πλέον όμως το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα μετά την άνοδο στην εξουσία του Τραμπ ανακοίνωσε ότι το 99,5% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. Η Ουάσιγκτον εξετάζει μάλιστα την πλήρη αναστολή του προγράμματος που θα σημάνει ότι εκατομμύρια νυν και πρώην φοιτητές θα χρειαστεί να ξεπουληθούν για να αποπληρώσουν τα δάνεια…
Βέβαια αυτή η κατάσταση δεν ισχύει για όλους. Τα παιδιά της αστικής τάξης και των πιο εύπορων τμημάτων της αμερικάνικης κοινωνίας θα συνεχίσουν να σπουδάζουν, χωρίς δανεικά. Οι υπόλοιποι θα γίνουν από νωρίς «δούλοι» του συστήματος και των τραπεζών για να γυρίζουν τα γρανάζια της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Έτσι λειτουργεί το πιο φημισμένο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης του κόσμου… Όποιος έχει να πληρώσει ή μπορεί να δανείζεται και να αποπληρώνει για την υπόλοιπη ζωή του σπουδάζει. Για όλους τους άλλους οι σπουδές θα αποτελούν ένα μακρινό όνειρο…
ΥΓ: Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους οπαδούς της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα…
https://eleutheriellada.wordpress.com/2019/01/13/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-15-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%83-%CE%B4/#more-100994
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου