Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Θεοδωράκης: Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών

Τις προτάσεις του Ποταμιού για την Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσίασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.
Αναφερόμενος στο θέμα των Πανεπιστημίων ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε, “λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω - ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά - αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές. Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση,
που για να μην συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16/παράγραφο 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης! Ούτε αυτό θα αλλάξουμε;”
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζήτησε την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. “Να μην είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης αν θα ψηφίσουν ή όχι. Προτείνουμε για τις επόμενες εκλογές την απλή διατύπωση: «Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν».
Πρέπει στο νέο Σύνταγμα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, “Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους. Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα.Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή”.
Αναφερόμενος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε, “προτείνουμε λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την Προεδρική εκλογή”.
“Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Το συνεχές προεκλογικό κλίμα προκαλεί ασφυξία στην κοινωνία. Η πρότασή σας για ισοπεδωτική απλή αναλογική θα ανοίξει νέους κύκλους ακυβερνησίας. Εμείς δεν είμαστε με την απλή αναλογική, ούτε με την υπερενισχυμένη”, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Η Βουλή να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», Προτείνουμε επιπλέον: ο πρωθυπουργός που ζητάει πρόωρη προσφυγή σε εκλογές για να αντιμετωπιστεί ένα «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», να έχει την έγκριση των 3/5 της Βουλής. Για το θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών ζητάμε: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής. Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων”, ανέφερε.
Για την άρση ασυλίας των βουλευτων ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε, “Η άρση ασυλίας των βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου”.
“Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της είναι επιτακτική”, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αναπτύσσοντας την πρόταση του Ποταμιού για την εκκλησία, είπε “Δεν νοείται πρόοδος με όρους 19ου αιώνα. Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των Μητροπολιτών”.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών. “H επιλογή των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών, να γίνεται από τον ΠτΔ από κατάλογο που προτείνει η Διάσκεψη των προέδρων. Η στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται με αποφάσεις των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων”.
Για την αποκομματικοποίηση του κράτους, ανέφερε: “Ενίσχυση της παρουσίας αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών στην κρατική πυραμίδα. Και η πρότασή του Ποταμιού: Να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του ανώτατου κομματικού στελέχους και του στελέχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα”.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε “να ιδρυθεί Ελεγκτική Αρχή με πλήρη ανεξαρτησία & αυτοδιοίκηση για τον έλεγχο εσόδων - δαπανών του κράτους & των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Αυτή να απαρτίζεται από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ανώτερα στελέχη του δημοσίου τομέα και τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους”.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε “να επιτρέπεται η παροχή με νόμο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού, χωρίς μεταβολές στο νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς και τους όρους των σχετικών αδειών για ορισμένο χρονικό διάστημα”.
“Προστασία του περιβάλλοντος και διαγενεακή δικαιοσύνη είναι οι 2 νέες προτεραιότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας! Το γεγονός ότι προτείνουμε να προστεθούν στις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας του Άρθρου 2 υποδεικνύει τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στα θέματα αυτά”, ανέφερε.
“Η αναθεώρηση του Συντάγματος να μην είναι μαραθώνιος”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε λέγοντας, “να αλλάξουμε το άρθρο 110. Να αναθεωρούνται άρθρα (εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά εντός 5ετίας. Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφτούμε την κρίση της Δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών και τελικά το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε”.
http://www.matrix24.gr/2018/11/theodorakis-na-enischisoume-tin-pliri-diakrisi-ton-exousion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...