Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία το 2019

Την ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων αλλά και την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στο 10ο Tax Forum, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, μέσα στο 2019.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε: «Τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019». Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων

αλλά και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα συμβάλουν στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Οπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με την καταχώριση στα βιβλία, απλώς αυτό θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια), η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα τιμολόγια να καταχωρίζονται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Και ηλεκτρονικό χαρτόσημο

Το χαρτόσημο έπειτα από 87 χρόνια αλλάζει μορφή και γίνεται ηλεκτρονικό. Ενας «φόρος» που πρωτοκαθιερώθηκε το 1931 και σήμερα επιβάλλεται σε μια σειρά από συναλλαγές και συμβάσεις με δύο συντελεστές, 3,6% και 2,4%, αλλάζει και πλέον θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στην ομιλία του στο 10ο Tax Forum ανέφερε: «Πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο. Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Με την καθιέρωση φόρου στις συναλλαγές, ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, αναμένεται να μειωθεί το φορολογικό κόστος σε:

• Ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα για καταστήματα, γραφειακούς χώρους, αποθήκες επαγγελματικής χρήσης και γενικά επαγγελματικών μισθώσεων επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.

• Σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ φορολογουμένων επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%. Στις περιπτώσεις που χορηγείται δάνειο από επιχείρηση σε φυσικό πρόσωπο επιβάλλεται, επίσης, χαρτόσημο σε ποσοστό 3,6%.

• Περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ νομικών προσώπων, όπου επιβάλλεται χαρτόσημο 2,4%.

• Προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους, όπου επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6% καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο.

http://www.kathimerini.gr/995065/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/hlektronika-timologia-kai-vivlia-to-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...