Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Απολύσεις στους δήμους: Στάση εργασίας & συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη-Απουσία ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης (3 Ιουλίου) έως το τέλος της βάρδιας προκηρύσσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα, καθώς ήδη -μεταξύ άλλων- ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης έχει πάρει απόφαση για «κάθοδο» στην πρωτεύουσα, με αφορμή τις απολύσεις περίπου 450 συμβασιούχων – «παρατασιούχων» στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις οποίες προέβη άμεσα ο Δήμος μετά τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου που έκριναν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι παρέχουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους από
το 2014 (κλείνουν 46 μήνες συνεχούς εργασίας με βάση τις παράτασεις), είναι συμβασιούχοι και, εφόσον έληξε η σύμβαση τους, πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται.
«Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αφήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων μέσα στο καλοκαίρι χωρίς προσωπικό για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, που ήδη βρίσκεται στο κόκκινο, όπως μαρτυρούν οι δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι εργάτες από εργατικά ατυχήματα στα αμαξοστάσια, και οδηγώντας τελικά στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που με γρήγορα αντανακλαστικά ετοιμάζεται να αντιδράσει υπερασπιζόμενο τους απολυμένους και το δικαίωμά τους στην εργασίας, τη στιγμή που από πλευράς πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ επικρατεί… σιωπή απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με το Συνδικάτο, η «γαλαζοπράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έχει βγάλει ούτε καν μία ανακοίνωση για τις απολύσεις 450 συμβασιούχων στο δήμο Θεσσαλονίκης.
«Αυτήν την Τρίτη δίνουμε όλοι μαζί μαχητική απάντηση στις απολύσεις τη κυβέρνησης! Διεκδικούμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων όλων των συναδέλφων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η οποία αναλυτικότερα έχει ως εξής:
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12:30 μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα.
Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελειώνει χιλιάδες εργαζόμενους  στην καθαριότητα, οδηγώντας τους στην ανεργία. Την ώρα που οι απολύσεις γενικεύονται η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αφήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων μέσα στο καλοκαίρι χωρίς προσωπικό για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, που ήδη βρίσκεται στο κόκκινο, όπως μαρτυρούν οι δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι εργάτες από εργατικά ατυχήματα στα αμαξοστάσια, και οδηγώντας τελικά στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους παιδικούς σταθμούς όπου οι συμβασιούχοι είναι στον αέρα καθώς παιδικοί σταθμοί κλείνουν, στο πράσινοόπου με τον Κλεισθένη μετατρέπεται σε ανταποδοτική υπηρεσία, στον ηλεκτροφωτισμό που εκχωρείται πακέτο σε ιδιώτες η αντικατάσταση και συντήρησή του, στο βοήθεια στο σπίτι και στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων που χιλιάδες συμβασιούχοι είναι στον αέρα. Ανάλογες είναι οι εξελίξεις με τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην Υγεία και την Παιδεία (επικουρικοί γιατροί, αναπληρωτές και όχι μόνο).
Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ που υλοποιεί και οραματίζεται η κυβέρνηση. Τσακισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, εργασία λάστιχο και μισθοί πείνας, ιδιωτικοποιήσεις παντού για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από το αντίτιμο που θα πληρώνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές μόνη λύση είναι η οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αγώνας που μας αφορά όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Αυτήν την Τρίτη δίνουμε όλοι μαζί μαχητική απάντηση στις απολύσεις τη κυβέρνησης! Διεκδικούμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων όλων των συναδέλφων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου! 

Ανακοίνωση Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων :
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 3
ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΙΣ 12:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνάδελφοι συμβασιούχοι και με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας ξαναβγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας κοροϊδεύει. Καθημερινά επιβεβαιωνόμαστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων συμβασιούχων πετιόμαστε στην ανεργία. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι ξεμπερδέψανε μαζί μας. Δεν είμαστε ανακυκλώσιμα υλικά και τώρα που ήρθαν οι συνάδελφοι μέσα από τη 3Κ εμείς θα πρέπει να περάσουμε στην ανεργία. Κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα παίξει με την αξιοπρέπεια τη δική μας και των οικογενειών μας για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κενά στους δήμους εξακολουθούν να είναι τεράστια και οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν μέσα από τους προσωρινούς πίνακες από τη τελευταία προκήρυξη αλλά και αυτοί που θα έρθουν με τους οριστικούς πίνακες σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά των δήμων. Δικοί μας συνάδελφοι ήταν αυτοί που άφησαν τη τελευταία τους πνοή στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.  
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μαζί με τη πλειοψηφία των δημάρχων υλοποιούν μέχρι κεραίας τη πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ που θέλουν τις υπηρεσίες καθαριότητας, και όχι μόνο να αποδεκατίζονται από προσωπικό με σκοπό να περάσουν στο μέλλον στα χέρια των εργολάβων προκειμένου να ικανοποιήσουν τη κερδοφορία τους.
Ο αγώνας για το Δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά μας αφορά όλους. Καλούμε όλες τις επιτροπές των δήμων άμεσα να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους αλλά και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία και της ΣΤΑΣΗΣ αλλά και της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.   
Απαιτούμε να φέρει τώρα η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ας το πάρουν χαμπάρι. Από αυτό το αίτημα δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...