«Νομίζω ότι ο κόσμος θα στηρίξει τη συμφωνία, γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο μέρος, που είναι το ποιοι είμαστε και τι είδους γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα», τόνισε ο Ντιμιτρόφ, και συνέχισε: «Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και αυτό που εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στη “Μακεδονία” και αυτό που εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία
και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους, είναι το τέλος μίας εποχής για τους “Μακεδόνες”, γεμάτης προκλήσεις και ερωτηματικά».
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι σημαντικό ζήτημα η προσέλευση του κοινού στο δημοψήφισμα, καθώς οι εκλογικές λίστες δεν είναι ενημερωμένες και σε αυτές επισήμως περιλαμβάνονται 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός που πιθανότατα είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό σημερινό τους αριθμό.
Ερωτηθείς για το erga omnes και αν αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για την ΠΓΔΜ, απάντησε: «Αυτό ήταν ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την Αθήνα για να έχουμε αυτόν τον συμβιβασμό. Δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς. Κάνουν λιγότερα, βέβαια – δε χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Κάνουμε περισσότερα, αλλά επίσης κερδίζουμε περισσότερα. Όπως και με κάθε συμβιβασμό, αν εστιάσεις στις θέσεις γίνεται δυσκολότερο, αν εστιάσεις στα μακροχρόνια συμφέροντα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για συμβιβασμό και λύση».
«Αν όλα πάνε καλά, η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019» ανεφερε ο Ντιμιτρόφ.
https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/3807752/ntimitrof-imaste-makedones-ke-milame-ti-makedoniki-glossa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου